Tomas Gemza Rôzne

Neprispôsobiví občania priniesli do Terian problémy

Obec Terany v okrese Krupina začala mať problémy s neprispôsobivými obyvateľmi. Ide najmä o Rómov, ktorí sa v uplynulých rokoch prisťahovali do dediny z juhu Slovenska, pričom sa vôbec neprihlásili na trvalý pobyt.

„Títo ľudia kúpili u nás niekoľko starších domov, no neplatia vôbec dane a nikto ani nevie, koľko ich tu býva,“ povedala TASR starostka Iveta Gajdošová. Sú hluční a na ich správanie sa sťažujú najmä obyvatelia okolitých domov. Starostka odhaduje, že ich takto žije v dedine niekoľko desiatok.
Pri poslednom sčítaní obyvateľstva v roku 2001 sa v Teranoch k rómskej národnosti prihlásilo len päť ľudí. V dedine ich však podľa Gajdošovej žije asi 60 až 70. „Sú to však Rómovia roztrúsení po obci a začlenení do spoločnosti,“ uviedla. Problémy sa začali vyskytovať až po tom, ako sa pred niekoľkými rokmi prisťahovali ďalšie rómske skupiny z iných oblastí Slovenska.
Terany, ktoré boli v minulosti známe najmä pestovaním viniča, mali ešte začiatkom tisícročia takmer 750 obyvateľov, dnes ich tam žije asi 680. Zamestnaní sú najmä v nových fabrikách v okresnom meste Krupina a tiež v oblasti služieb v neďalekom kúpeľnom meste Dudince.

Zdroj: TASR Foto: www.obecterany.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM