Eva Drugdová Rôzne Správy

Neurobte zo Sásanky sasanku. Viete, ako sa nazývajú obyvatelia dedín pri Zvolene?

Pomenovať obyvateľov obcí zvolenského okresu nám mnohokrát pripadá ako hotový jazykolam. Viacerí z nás si názvy zjednodušujú. Vedeli by ste ale, ako znejú správne?

Ilustračný obrázok k článku Neurobte zo Sásanky sasanku. Viete, ako sa nazývajú obyvatelia dedín pri Zvolene?
8
Galéria
Zdroj: TASR

Nedávno sme vám predstavili prírodné či kultúrne zaujímavosti, ktoré ukrývajú okolité dediny zvolenského okresu. Keby ste tam však zavítali, vedeli by ste osloviť ich obyvateľov? Naša slovenčina nám dáva veľakrát zabrať a z mnohých názvov dokážeme utvoriť poriadne skomoleniny.

Nad menami obyvateľov obcí v našom okrese sa už ani nezamýšľame. Veľakrát ich skrátime a vytvoríme nesprávny výraz, preto nás môže prekvapiť, ako v skutočnosti niektoré obyvateľské mená znejú. Nahliadli sme do Pravidiel slovenského pravopisu, kde popri názve mesta či dediny nájdeme aj to, ako sa volá obyvateľ a obyvateľka daného mesta. Navyše je tam uvedený aj tvar prídavného mena.

Naše mesto nám hlavu príliš nepotrápi. Obyvateľ mesta pod Pustým hradom sa označuje ako Zvolenčan, pokiaľ ide o nežnejšie pohlavie, je to Zvolenčanka. Robilo by vám však problém pomenovať obyvateľov našich obcí spisovnou slovenčinou? Pozrite sa na niektoré názvy, ktoré možno nie sú až také jednoznačné.

Lešť

Najčastejšie prípony, ktorými sa tvoria obyvateľské mená mužského rodu sú –čan alebo –an. Pomenovať muža z obce Lešť by nemal byť až taký tvrdý oriešok. Je to Lešťan. Ako sa ale nazýva žena z tejto dedinky? Podľa Pravidiel slovenského pravopisu je to Leštianka a podobne znie aj prídavné meno leštiansky.

Sása a Tŕnie

Čo ale taký obyvateľ Sásy? Zvládli by ste vytvoriť správne pomenovanie? Obyvateľa tejto obce by sme mali správne nazvať Sásan. Pozor, ale pri ženskom pomenovaní, aby ste nejakú pani neoslovili ako Sasanka. Dôležitý je tu dĺžeň a správny názov je Sásanka. Ak sa vyberiete do neďalekej dedinky Tŕnie, domácich oslovte ako Tŕňaňov. Muž totiž nie je žiaden Tŕnčan alebo niečo podobné, ale Tŕňan a žena Tŕňanka. Podobne znie potom aj prídavné meno tŕňanský.

Očová

Mnohí by si pomysleli, že utvoriť obyvateľské meno od Očovej je jednoduché. Čo je ale správne Očovan alebo Očovčan? Podľa Pravidiel slovenského jazyka je to Očovčan a Očovčanka. Keďže sa však pomenovanie Očovan lokálne ustálilo, môžeme sa stretnúť s dvojtvarmi a oboma názvami. Prídavné meno sa správne utvorí ako očovský.

Veľká Lúka a Ostrá Lúka

Komplikovanejšie je to pri viacslovných pomenovaniach obcí. Tu si trochu hlavu asi potrápime. Obyvateľa dedinky Veľká Lúka by ste mali správne nazvať Veľkolúčan a predstaviteľku nežného pohlavia Veľkolúčanka. Problémom môže byť tiež utvorenie správneho prídavného mena. Pravidlá slovenského pravopisu uvádzajú dve možnosti, a to veľkolúcky i veľkolúčanský. Teraz už asi bude jednoduchšie pomenovať obyvateľov Ostrej Lúky. Je to teda Ostrolúčan a Ostrolúčanka. Prídavné meno má takisto podoby ostrolúcky aj ostrolúčanský.

Železná Breznica

Ak sa vám jazyk ešte nepoplietol, ponúkame vám ešte jeden názov. Viete nazvať obyvateľa Železnej Breznice? Je to Železnobrezničan a žena sa označuje ako Železnobrezničanka. A na záver prídavné meno železnobreznický.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Zaujímavosti zvolenských dediniek
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM