Rôzne Správy

Nevšedný pohľad na Zvolenskom zámku: Mladí študenti predstavia nábytok z papiera

To sa len tak nevidí. Slovenskí a českí študenti vystavia na zámku návrhy nábytku z papiera.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedný pohľad na Zvolenskom zámku: Mladí študenti predstavia nábytok z papiera
Zdroj: TASR

Výstavu s názvom Made in Paper, ktorá je spoločným projektom Univerzity Tomáša Baťu (UTB) v Zlíne a Technickej univerzity (TU) vo Zvolene, otvoria vo štvrtok podvečer na Zvolenskom zámku.

Ako sa píše v pozvánke k výstave, projekt je koncepčným experimentom v dizajne papierového nábytku. „Práca na tomto zadaní spája využitie papiera ako nosného konštrukčného materiálu a taktiež ako špecifického prvku výrazu.“

Koncepcie mladých dizajnérov z Českej republiky a Slovenska prinášajú nové pohľady na aplikovanie rôznych papierov či papierových materiálov v oblasti dizajnu nábytku. „Autori oscilujú medzi racionálnym a emocionálnym uchopením tejto témy. Skúmajú materiál a jeho konkrétne využitie vo funkčne-estetických, ekologicko-environmentálnych, sociálno-kultúrnych a v neposlednom rade výrobno-ekonomických vzťahoch,“ píše sa v pozvánke.

Medzi exponátmi môžu návštevníci nájsť napríklad nafukovací papierový nábytok, detský nábytok, návrhy zamerané na štruktúru, rovnako ako aj pokusy využívajúce narušenie formy, modely zdôrazňujúce potrebu recyklácie, alebo kúsky vedome sa odvolávajúce na už existujúce tvarové a tektonické riešenie.

Vzájomné prepojenie oboch univerzít je podporené nielen geografickou blízkosťou, ale aj jazykovou podobnosťou a ďalšími sociálno-historickými vzťahmi. V súčasnosti majú obe inštitúcie vyššieho vzdelávania intenzívnu spoluprácu z hľadiska mobility študentov a akademických pracovníkov a tiež organizujú spoločné workshopy a projekty, ako je napríklad aj táto výstava.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM