Jakub Forgács Správy

Nezvyčajná pocta pre astronóma zo Zvolenskej Slatiny. Pomenovali po ňom asteroid

Vladimír Bahýl sa venuje pozorovaniu premenných hviezd, meteorov a asteroidov dlhodobo. Teraz jeden z nich nesie jeho meno.

Ilustračný obrázok k článku Nezvyčajná pocta pre astronóma zo Zvolenskej Slatiny. Pomenovali po ňom asteroid
2
Galéria
Zdroj: TASR

Po slovenskom vedcovi, konštruktérovi počítačového tomografu pre dendrológiu a tiež amatérskom astronómovi Vladimírovi Bahýlovi (1948), zástupcovi vedúceho Katedry fyziky, elektrotechniky a aplikovanej mechaniky Technickej univerzity vo Zvolene zo Zvolenskej Slatiny, pomenovali jeden z vesmírnych objektov. Asteroid (471109) Vladobahýl je teleso s priemerom približne 1100 metrov. Slnko obieha vo vzdialenosti 320 miliónov kilometrov, pričom jeden obeh trvá štyri roky.

Planétku Vladobahýl identifikoval ešte vo februári 2010 amatérsky astronóm Štefan Kürti z Nových Zámkov na záberoch z observatória iTelescope v Novom Mexiku. „Z pozorovaní som určil pravdepodobnú dráhu a dovtedy neznámy objekt som pozoroval ešte nasledujúce dve noci. Tak som získal dostatočné údaje, aby sa asteroid mohol pozorovať aj v budúcnosti,“ uviedol Kürti.

Na základe týchto údajov centrála pre potvrdzovanie objavov, Minor Planet Center (MPC, Centrum malých planét), v Cambridge, Massachusetts pridelila novému telesu predbežné označenie 2010 CO12. Následne MPC priradilo k prvotným pozorovaniam ďalšie z rokov 1994 a 2002, ktoré dovtedy nedokázali identifikovať a priradiť tomu istému telesu. Týmto sa podstatne spresnila dráha planétky. Asteroid sa dostal do výhodnej pozície voči Zemi v roku 2014, keď ho zachytili viaceré svetové observatóriá. V roku 2015 ho pozorovali iba jednu noc, ale o rok neskôr ho zachytilo počas troch nocí observatórium Pan-STARRS, vďaka čomu mu MPC pridelilo definitívne označenie s poradovým číslom 471109. Kürti následne navrhol, aby asteroid pomenovali po Bahýlovi.

Bahýl sa venuje pozorovaniu premenných hviezd, asteroidov a meteorov dlhodobo. Vo Zvolenskej Slatine si pre svoj koníček postavil aj hvezdáreň, ktorú pomenoval po svojej vnučke Júlii.

V OBRAZOCH: Vladimír Bahýl
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM