Stanislav Černák Kultúra

Niečo pre milovníkov umenia: Busta Ľudovíta Štúra, ale aj Krupina počas II. svetovej vojny

Výtvarné umenie v zbierkach múzea je názov zaujímavej výstavy. Tešiť sa môžete na diela významných slovenských umelcov, ale i na zábery Krupiny počas II. Svetovej vojny.

Ilustračný obrázok k článku Niečo pre milovníkov umenia: Busta Ľudovíta Štúra, ale aj Krupina počas II. svetovej vojny
Zdroj: TASR

Aj diela významných slovenských umelcov – insitného maliara Júliusa Považana a sochárky Kláry Patakiovej, približuje výstava Výtvarné umenie v zbierkach múzea, ktorú v uplynulých dňoch sprístupnili v Múzeu A. Sládkoviča v Krupine.

V prípade Považana ide o štyri diela, ktoré múzeum získalo do svojich zbierok len nedávno. Je rodákom zo Žiaru nad Hronom, časť života prežil ale v Krupine, kde v roku 2011 aj zomrel. Dielo Patakiovej, ktorá tiež prežila časť života v Krupine, zastupuje napríklad busta Ľudovíta Štúra. Výstava bude otvorená do 5. októbra 2015.

V múzeu je aktuálne sprístupnená aj výstava Krupina v obrazoch II. svetovej vojny pri príležitosti 70. výročia ukončenia vojny a 50. výročia vzniku múzea. Táto výstava, ktorá predstavuje najmä fotografie Krupiny z prvej polovice 40. rokov uplynulého storočia, bude otvorená do 16. decembra 2015.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM