Kultúra

Noc múzeí a galérií v Bystrici a vo Zvolene neláka len programom. Návštevníkov odvezie vlak zdarma

Na noci múzeí bolo vlani 7000 ľudí. Návštevnosti totiž pomáha aj vlak. Čo sú tohtoročné lákadlá?

Ilustračný obrázok k článku Noc múzeí a galérií v Bystrici a vo Zvolene neláka len programom. Návštevníkov odvezie vlak zdarma
Zdroj: TASR

Aj o tom, čo všetko sa varí vo vojenskej poľnej kuchyni, sa môžu dozvedieť návštevníci sobotňajšej (19.5.) Noci múzeí a galérií (NMG) v Múzeu SNP v Banskej Bystrici. V Lesníckom a drevárskom múzeu (LDM) vo Zvolene to bude koncert hudobného Objavu roka 2017 Kataríny Málikovej.

„To je len časť programu, ktorý toto podujatie ponúka v oboch mestách v priebehu niekoľkých hodín,“ uviedol na utorkovej tlačovej konferencii Dalibor Lesník z oddelenia marketingu Múzea SNP.

Ako informovali zástupcovia šiestich múzeí a galérií z Banskej Bystrice a zo Zvolena, ktoré sa pri organizovaní tohto podujatia spojili, ide už o jeho tretí spoločný ročník. „Takmer 7000 návštevníkov počas vlaňajšej Noci múzeí a galérii nás zaväzuje k tomu, aby sme pre všetky generácie návštevníkov pripravili čo najlepší program,“ zdôraznil Lesník.

Návštevnosti napomáha aj spolupráca múzeí a galérií s mestami Banská Bystrica a Zvolen, Železnicami Slovenskej republiky a Klubu historickej techniky pri Rušňovom depe vo Zvolene. Poslední dvaja spoluorganizátori vypravujú v rámci podujatia medzi oboma mestami aj dva vlaky. Návštevníci, ktorí sa preukážu zakúpenou vstupenkou z ktoréhokoľvek múzea v cene jedného eura, môžu zdarma využiť jeho služby.

Noc v Stredoslovenskom múzeu v Banskej Bystrici bude v znamení baníckych tajomstiev, ukážok ryžovania zlata či životných príbehov patrónky baníkov sv. Barbory. V Štátnej vedeckej knižnici – Literárnom a hudobnom múzeu si návštevníci môžu pozrieť divadelné predstavenie s možnosťou vyrobenia si vlastných bábok. Stredoslovenská galéria láka na piknik v záhrade Dominika Skuteckého.

V Múzeu SNP bude okrem rozprávania na tému vojenskej poľnej kuchyne i prezentácia 3D modelov a ukážky 3D tlače. Tohtoročnou novinkou bude informačný stánok v netradičných priestoroch partizánskej zemľanky, ktorý ponúkne návštevníkom možnosť odfotografovať sa a vyrobiť si aj vlastný vojenský preukaz.

Zvolenské LDM pripravilo okrem koncertu Málikovej aj diskusiu o vzťahu lesa a umenia a SNG na Zvolenskom zámku divadelné predstavenie a tvorivý ateliér pre deti.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM