Stanislav Černák Kultúra

Ďalšia premiéra v divadle: Herci si pre nás prichystali netradičný projekt

Zvolenské Divadlo Jozefa Gregora Tajovského uvedie ďalšiu premiéru. Projekt je jedným z príspevkov divadla k tohtoročnému Slovenskému autorskému roku.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia premiéra v divadle: Herci si pre nás prichystali netradičný projekt
Zdroj: TASR

Netradičný projekt inscenovaného čítania šiestich hier, ktoré autori zaslali do súťaže Dráma, si vybrali za svoju ďalšiu premiéru v aktuálnej sezóne tvorcovia z Divadla J.G. Tajovského (DJGT) vo Zvolene.

Svieži a originálny pohľad

Podľa dramaturga Jána Chalupku pri výbere hier, ktoré sa premiérovo budú v divadle čítať, zavážilo okrem pestrosti poetík aj kritérium menej uvádzaných, ale originálnych hier. Texty finalistov jednotlivých ročníkov súťaže Dráma nie sú iba zaujímavou paletou tém blízkych nastupujúcim generáciám, ale predstavujú aj svojráznu, živým jazykom písanú kroniku našej dynamickej doby.

„Náš výber ako i následná kompozícia textov do výsledného autorského celku v réžii Júlie Rázusovej ponúka svieži a originálny divadelný pohľad na aktuálny stav novej slovenskej drámy,“ povedal dramaturg Ján Chalupka.

Povzbudiť mladých autorov k písaniu

Vďaka minimalistickému scénickému riešeniu bude možné výsledný tvar prezentovať aj v iných a menej tradičných priestoroch. Zvolenské obecenstvo sa v Štúdiu DJGT po prvýkrát stretáva s touto atraktívnou formou divadelnej prezentácie. „Je to i náš skromný príspevok k podpore mladej slovenskej drámy, ktorú potrebujeme v slovenskom divadelnom priestore ako soľ. Veríme, že ponúknuté témy vzbudia širšiu diskusiu – generačnú aj medzigeneračnú – a že povzbudia prípadných mladých autorov k písaniu,“ dodal dramaturg.

V roliach čitateľov textov sa predstavia poprední herci DJGT – Michal Ďuriš, Dana Karolová, Iveta Marcineková, Jana Pilzová, Svetlana Sarvašová, Tomáš Mischura. Premiéra je naplánovaná na piatok, 12. apríla 2013 o 18.30 hod.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM