Kultúra

Novinka na Zvolenskom zámku. Čo pripravila Slovenská národná galéria pre návštevníkov?

Ak patríte k milovníkom umenia, toto vás zaiste poteší! Nový cyklus kurátorských výkladov nebude jediným lákadlom.

Ilustračný obrázok k článku Novinka na Zvolenskom zámku. Čo pripravila Slovenská národná galéria pre návštevníkov?
Zdroj: TASR

Slovenská národná galéria (SNG) pripravila na tento rok pre návštevníkov Zvolenského zámku nový cyklus kurátorských výkladov spojených so seminármi na netradičné témy týkajúce sa tradičného umenia. Počas večera sa kurátori SNG zamerajú na dôležité míľniky v dejinách umenia a priblížia na vybranom diele dané výtvarné obdobie. Po prednáške sa uskutoční seminár s pozvanými hosťami a odborníkmi z rôznych vedných oblastí. Súčasťou cyklu budú každú tretiu sobotu aj tvorivé ateliéry venované deťom, mládeži a nadšencom výtvarného umenia.

Na prvej prednáške cyklu Pozrime sa na to štýlovo sa bude hovoriť o gotike. Kurátor Dušan Buran sa bude venovať obdobiu gotiky a priblíži tento umelecký smer na vybraných dielach zo zbierky SNG.

Kulturologička a mediálna teoretička Erika Moravčíková návštevníkov oboznámi s pojmom neogotika. Okrem stručného načrtnutia historických súvislostí vzniku tejto subkultúry priblíži jej súčasnú podobu, vizuálne atribúty a špecifickú módu.

V rámci nového programu galérie Pozrime sa na to štýlovo sa 24. februára uskutoční na zámku aj nový cyklus sobotných tvorivých dielní s názvom Sobotná bašta na zámku. Návštevníci sa postupne zoznámia s rôznymi umeleckými obdobiami, dozvedia sa veľa zaujímavostí a vyskúšajú si rôzne výtvarné techniky.

Na prvom stretnutí ich čaká tajomná atmosféra gotických katedrál, zahrať sa môžu na staviteľov a popri stavaní a zdobení vlastnej katedrály sa dozvedia, prečo tie skutočné boli také vysoké a ako k ich kráse prispeli maliari a sochári. Na prvom stretnutí sa tiež môžu nechať inšpirovať remeselníkmi z obdobia stredoveku. Zamerať sa môžu na vzácnu tradíciu gotických kachlíc a vyskúšať si tiež môžu prácu s hlinou a odlievanie sadrových reliéfov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM