Správy

Novinka pod Pustým hradom. Vo Zvolene otvoria poradenské centrum pre mladých

KONEKT je pilotný projekt, ktorý by mal skúšobne fungovať do augusta 2019. Vznikol podľa vzoru fínskych centier pre mladých Ohjaamo.

Ilustračný obrázok k článku Novinka pod Pustým hradom. Vo Zvolene otvoria poradenské centrum pre mladých
Zdroj: TASR

KONEKT – poradenské centrum pre mladých otvoria vo Zvolene v stredu 30. januára. Mladí ľudia do 29 rokov v ňom nájdu informácie o vzdelávaní, pracovnom uplatnení, dobrovoľníctve či štúdiu v zahraničí. Centrum poskytne informácie aj o kultúrnom dianí.

KONEKT vznikol vďaka spolupráci mesta Zvolen, neziskovej organizácie Epic a ďalších zhruba 30 ľudí zo štátneho, súkromného aj neziskového sektora. „Máme za sebou dva roky práce a stretávania sa. Výsledkom tejto spolupráce je KONEKT, neformálne miesto, kde sa mladí ľudia môžu cítiť bezpečne a kde nájdu odpoveď na svoju otázku, prípadne aspoň radu, kam zájsť, aby mohli svoj problém vyriešiť,“ povedala Ela Klementová z organizácie Epic.

„Mladí ľudia nám pri viacerých zisťovaniach hovorili, že im chýba možnosť sa s niekým poradiť a porozprávať sa napríklad o výbere školy či povolania. Mesto Zvolen nám umožnilo fungovať tým, že nám zabezpečilo priestor v dome služieb,“ pokračovala.

V KONEKT-e budú pracovať dvaja mladí koordinátori. Zároveň sa tam budú mladí ľudia stretávať na podujatiach či pri konzultáciách s odborníkmi z úradu práce, Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie, OZ Slatinka, Iuventy, Nadácie pre deti Slovenska, kariérnymi poradcami a ďalšími.

„Je to priestor otvorený pre všetkých, budeme organizovať napríklad aktivity pre zdravotne znevýhodnených v spolupráci s občianskym združením HANS,“ dodala Klementová s tým, že zároveň je tu možnosť zorganizovať vlastnú aktivitu, samozrejme, ak je zameraná na vzdelávanie a mladých ľudí.

KONEKT je pilotný projekt, ktorý by mal skúšobne fungovať do augusta 2019. Vznikol podľa vzoru fínskych centier pre mladých Ohjaamo. Fínske mesto Turku je od začiatku projektu partnerom Zvolena.

„Oceňujem, že KONEKT spoločne vytvorili riaditelia a učitelia škôl, zástupcovia podnikateľského sektora, zamestnanci štátnych inštitúcií a samotní mladí ľudia. Práve oni musia dať odpoveď na otázku, čo konkrétne potrebujú a ako im napríklad mesto môže pomôcť,“ uviedla k projektu zvolenská primátorka Lenka Balkovičová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM