Jakub Forgács Správy

Novinka pre seniorov zo Zvolena: Môžu využiť linku psychologickej pomoci

Prednostne je zameraná na poradenstvo a podporu v situáciách, kedy človek ostal sám a možno v dôsledku mimoriadnych opatrení stratil aj ten najmenší kontakt so svojím okolím.

Ilustračný obrázok k článku Novinka pre seniorov zo Zvolena: Môžu využiť linku psychologickej pomoci
18
Galéria

Mesto prichádza s ďalšou pomocou osamelým seniorom. Zriadi pre nich linku psychologickej pomoci. „Osamelí ľudia, predovšetkým z radov starších Zvolenčanov, ju môžu využívať vždy v utorok a v piatok popoludní. Prednostne je zameraná na poradenstvo a podporu v situáciách, kedy človek ostal sám a možno v dôsledku mimoriadnych opatrení stratil aj ten najmenší kontakt so svojím okolím,“ uviedol Martin Svatuška, referent pre styk s verejnosťou Mesta Zvolen so slovami, že mesto sa tak snaží pomôcť najzraniteľnejšej skupine obyvateľov aj psychologickou podporou v neľahkom období.

Pomoc psychologičky

„Aj ja mám v rodine starkú, ktorá žije sama. Jej jediným väčším rozptýlením sú chvíle, keď ju s rodinou navštívime, čo je však v dnešnej situácii pre ňu priveľké riziko. A tak si aspoň voláme. V našom meste však žijú aj Zvolenčania, ktorí rodinu vôbec nemajú, alebo s ňou postupne stratili kontakt. Možno prežívajú strach, možno smútok či dokonca beznádej a nemajú sa komu zdôveriť. Som preto veľmi vďačná za ponuku od pani psychologičky Zachovej, ktorá sa rozhodla pomôcť im ako dobrovoľníčka,“ povedala primátorka mesta Zvolen Lenka Balkovičová.

„Nakoľko som povolaním psychologička, pri rozhodovaní, ako môžem sama pomôcť v súčasnej mimoriadnej situácii, voľba pochopiteľne padla ihneď na poradenstvo, psychologickú pomoc, podporu. A keďže situácia neumožňuje osobný rozhovor, oslovila som pani primátorku s ponukou telefonickej pomoci ľuďom, ktorí to potrebujú. Som rada, že sa podarilo doladiť všetky technické detaily tak, aby som od najbližšieho utorka mohla začať s telefonickými rozhovormi,“ uviedla psychologička Gabriela Zachová spolupracujúca s mestom Zvolen.

Kam volať?

Mesto Zvolen už pre svojich seniorov zabezpečuje rozvoz rúšok, stravy či nákupov. Telefonické rozhovory so psychologičkou tak predstavujú ďalšie opatrenie, ktoré má pomôcť starším ľuďom prekonať obdobie krízy čo možno najľahšie.

Je pre nich vyčlenené telefónne číslo 0948 874 277, so svojimi starosťami sa môžu psychologičke zdôveriť od budúceho týždňa vždy v utorok a v piatok medzi 13:00 a 16:00 hodinou.

V priloženej fotogalérii si môžete pozrieť zábery z vyľudneného Zvolena!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Ľudoprázdne ulice Zvolena, život utíchol aj v centre
18
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM