Monika Obrtalová Rôzne

Novorodenecké oddelenie krajskej nemocnice dostalo apnoe monitory

Oddelenie neonatológie a Jednotky intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti (JIRS) banskobystrickej Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta dostalo hmotný dar v podobe apnoe monitorov. Dar im dnes odovzdala nadácia Križovatka.

Na oddelení už majú 18 apnoe monitorov, 10 bolo zakúpených spomínanou nadáciou. „Od apríla k nim pribudli ďalšie dva v hodnote 200 eur,“ dodala Jana Krupová z referátu internej a externej komunikácie nemocnice. Vysvetlila, že lôžka zabezpečujú monitoring dychu a účinne chránia dieťa pred hrozbou syndrómu náhleho úmrtia dojčiat. V prípade, ak sa dýchanie zastaví na dobu dlhšiu ako 20 sekúnd, alebo ak sa dychová frekvencia zníži pod 10 dychov za minútu, monitor upozorní na tento stav zvukovým a svetelným signálom.

Podľa Krupovej na základe skúseností primárky oddelenia neonatológie a JIRS Milady Moškovej monitor dychu dokáže byť veľkým pomocníkom aj pri odhalení iných problémov, ktoré sa u bábätiek môžu prejaviť napríklad plytkým dýchaním či apnoickými pauzami.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM