Marek Šebeňa Rôzne

NsP bude podľa Murgaša do konca roka opäť v rukách samosprávneho kraja

Nemocnica s poliklinikou (NsP) Vaše zdravie vo Zvolene by mala byť do konca tohto roka opäť v správe vlastníka - Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Pre TASR to uviedol predseda BBSK Milan Murgaš s tým, že zmluvu o ukončení výkonu správy majetku NsP podpíše s majiteľmi neziskovej organizácie (n.o) Vaše zdravie, ktorá NsP spravuje od roku 2005, ešte v novembri tohto roku.
Podľa Murgaša sa už na opätovnom prevzatí majetku dohodol s majiteľmi n.o. „Zvolenčania môžu byť bez obáv, že im nebude mať kto poskytovať zdravotnú starostlivosť,“ uviedol predseda bez ďalších podrobností.
Ako je známe, n.o. Vaše zdravie už začiatkom leta odstúpila od zmluvy o správe NsP. Dôvodom mal byť nesúhlas predsedu BBSK s čerpaním peňazí z eurofondov, ktoré sú potrebné na obnovu nemocnice. Murgaš však tento krok správcu neuznal a ten začal vec riešiť právnou cestou. BBSK medzitým prehral súdny spor o neplatnosť zmluvy o správe NsP vo Zvolene, ktorú podpísal ešte predchádzajúci predseda samosprávneho kraja Milan Marčok. Aj keď súčasný predseda BBSK neskôr n.o. čerpanie fondov povolil, vzťahy medzi oboma stranami sa nezlepšili a každý chcel od toho druhého, aby spracoval projekt na eurofondy.
Podľa generálneho riaditeľa zvolenskej nemocnice Erika Valoviča všetko je dnes v rukách BBSK. „My sme podľa nás právoplatne odstúpili od zmluvy, keďže ale kraj nechcel zariadenie prevziať, správu sme kvôli obyvateľom mesta vykonávali aj naďalej,“ povedal TASR. „Ak sa ale predseda Murgaš rozhodne, že uzná naše dôvody odstúpenia, zmluvu o prevzatí výkonu správy podpíše a bude s ňou súhlasiť aj naša správna rada, sme pripravení z nemocnice odísť,“ dodal. Ako pripomenul, kraj musí ale n.o. vrátiť aj prostriedky, ktoré do nemocnice od svojho vstupu vložili. Podľa niektorých zdrojov má ísť o približne desať miliónov eur (300 miliónov Sk).

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM