Stanislav Černák Kultúra

Obľúbené Folklórne slávnosti sú už minulosťou: TAKTO vyzeral 50. ročník. FOTO

Milovníci folklóru si prišli na svoje. V Detve sa konal už 50. ročník obľúbených folklórnych slávností. Ľudovú veselicu navštívilo vskutku veľa ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Obľúbené Folklórne slávnosti sú už minulosťou: TAKTO vyzeral  50. ročník. FOTO
Zdroj: TASR

Medzi najviac navštevované atrakcie 50. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou patrila Škola ľudového tanca a Krajanský dvor, a to najmä počas druhého dňa festivalu. V škole tanca sa chceli stovky návštevníkov naučiť tradičným ľudovým tancom, Krajanský dvor lákal najmä na chutnú dolnozemskú kuchyňu a na rozprávanie krajanov o živote a zvykoch svojich rodičov a prarodičov.

Vydarené počasie, mnoho ľudí

Jubilejnému ročníku prialo aj počasie. Uvítací piatkový program domácich folklórnych kolektívov pod názvom Svadba na Detve a následné vystúpenie Lúčnice, venované Štefanovi Nosáľovi, prilákali len do tamojšieho amfiteátra vyše 8000 divákov.

Folklórne slávnosti otvoril primátor mesta Ján Šufliarský. Na pódium prírodného amfiteátra vystúpil netradične, v detvianskom kroji a s valaškou. Medzi hosťami v hľadisku osobitne privítal prezidenta SR Andreja Kisku a poďakoval všetkým, ktorí stáli pri zakladaní festivalu. A tiež tým, ktorí sa podieľali na príprave päťdesiatich ročníkov FSP.

Slávnosti vyvrcholili v nedeľu

Slávnosti vyvrcholili v nedeľu programom súborov, skupín a sólistov Slovákov žijúcich v zahraničí s názvom Keď sa Slovák na Dolnú zem poberal. Tvorcovia programu návštevníkom priblížili spoločenský život, tvrdú prácu a predovšetkým uchovávanie tradícií, zvykov, piesní, tancov i muziky, tak ako si ich do dnešných dní Slováci na Dolnej zemi zachovali.

„Šíriť ľudové tradície, zvyky, obrady a propagovať ich trvalé hodnoty je plnenie posolstva ľudského rodu, našich predkov, je to naše trvalé poslanie,“ píše sa v sprievodnom slove k programu. V programe účinkovalo celkom 230 ľudí v siedmich súboroch zahraničných Slovákov z Chorvátska, Maďarska, Rumunska a Srbska. Ďalších okolo 90 ľudí prezentuje to najlepšie, najchutnejšie a najvoňavejšie, čím sa hrdí kuchyňa dolnozemských Slovákov.

Záver FSP patril galaprogramu s názvom Slávnostiam na vďaku, ktorý bol nielen záverečnou bodkou jubilejných slávností, ale zavŕšil aj významnú etapu FSP v zachovávaní a šírení hodnôt tradičnej ľudovej kultúry a jej folklórnych prejavov.

Jubilejné Folklórne slávnosti pod Poľanou v OBRAZOCH
21
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM