Martin Károly Rôzne

Obľúbený minerálny prameň je aj po dvojnásobnom vyčistení nepitný

Zvolen 18. januára - Už niekoľko mesiacov platí odporúčanie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Zvolene, nepiť vodu z obľúbeného prameňa Červený medokýš pod Pustým hradom. Toto rozhodnutie potvrdil aj aktuálny rozbor vody, ktorý robi

Voda bola nevyhovujúca v troch ukazovateľoch. Vzorky vykazovali prítomnosť koliformných baktérií, baktérie Escherichia coli a enterokokov. Počty u všetkých týchto ukazovateľov pritom musia byť na 100 ml skúšanej vzorky nulové," uviedol pre TASR Jozef Strhársky z odboru lekárskej mikrobiológie banskobystric­kého RÚVZ.

Všetky tieto ukazovatele indikujú možnosť fekálneho znečistenia vody a možnú prítomnosť iných druhov patogénnych baktérií. Tieto môžu negatívne vplývať na ľudské zdravie, predovšetkým u malých detí, starých ľudí a u ľudí s oslabenou imunitou a vyvolať u nich hnačky, zvracanie, či bolesti brucha.

Prvý rozbor vzoriek vody robil banskobystrický RÚVZ koncom septembra uplynulého roka na základe požiadavky zvolenského RÚVZ. Prítomnosť baktérií sa aktuálne zaznamenala aj napriek tomu, že medokýš už dva razy vyčistili.

Červený medokýš je vo vlastníctve mesta Zvolen. Hygienici prevádzkovateľovi odporučili vydezinfikovať tento zdroj Savom, čo od ostatného vyšetrenia vzoriek vody urobilo aj mesto aj obyvatelia blízkych chát. Savo neostáva dlhodobo vo vode a nepoškodzuje ľudské zdravie. Ako účinnú látku obsahuje chlórnan sodný, ktorý sa rozkladá na chlorid sodný a vodu.

Podľa Strhárskeho existuje možnosť, že po čase by sa voda prečistila aj sama, keďže prírodné pramene majú samočistiacu schopnosť. Voda by sa však mala kontrolovať pravidelne niekoľkokrát za rok. Tak by sa ukázalo, či výskyt patogénov je stav trvalý, alebo náhodný.

Okrem prípadnej dezinfekcie sme poradili predovšetkým spomínaný opakovaný odber a mechanické vyčistenie. Keďže bola jeseň, okolie prameňa mohlo byť zanesené opadaným a hnijúcim lístím zo stromov aj napriek tomu, že výtok medokýša je zastrešený. Ďalšiu vzorku z tohto prameňa sme Od RÚVZ Zvolen dostali práve dnes. Výsledky budú známe približne o týždeň“, uviedol Strhársky.

Zvolenská kotlina je nesmierne bohatá na minerálne pramene. Niekoľko pitných minerálnych vôd vyviera v kúpeľoch Sliač a Kováčová, tri boli donedávna prístupné pre obyvateľov aj v meste Zvolen.

Prameň, ktorý sa nachádza v areáli SAD Zvolen, však už niekoľko rokov nie je pre verejnosť prístupný a medokýš pri železničnej stanici by potreboval prejsť obnovou. V zimnom období, keď primŕza, by pre zlý prístup mohlo dôjsť aj k úrazu.

Najobľúbenejší prameň s údajne najlepšou vodou je práve ten pod Pustým hradom. Ľudia, ktorí majú v blízkosti chaty dokonca tvrdia, že niektorí podnikavci si tam chodia naberať minerálnu vodu do stoviek fliaš a potom ju v pohostinstvách a reštauráciách predávajú svojim hosťom.

Zdroj a foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM