Správy

Obnova vojenského cintorína vo Zvolene má sklz: Posúva sa o niekoľko mesiacov

Podľa návrhu bude popri ceste k pamätníku umiestnených 120 kamenných tabúľ s menami sovietskych vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní územia Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Obnova vojenského cintorína vo Zvolene má sklz: Posúva sa o niekoľko mesiacov
16
Galéria
Zdroj: TASR

Pandémia nového koronavírusu oddialila revitalizáciu miesta posledného odpočinku tisícok sovietskych vojakov na cintoríne vo Zvolene. Pôvodne sa počítalo, že vynovený areál s novými pamätnými tabuľami bude hotový v máji, na oslavy 75. výročia konca druhej svetovej vojny, nakoniec sa realizácia prác posúva na október.

Podľa informácií z Mestského úradu vo Zvolene na revitalizáciu pietneho miesta získala samospráva od štátu 200 000 eur. Ďalších asi 500 000 eur chcú na úpravu hrobového miesta a na výrobu a osadenie pamätných tabúľ vynaložiť Rusi, a to prostredníctvom svojej ambasády na Slovensku.

Podľa návrhu bude popri ceste k pamätníku umiestnených 120 kamenných tabúľ s menami sovietskych vojakov, ktorí padli pri oslobodzovaní územia Slovenska. Mnoho padlých vojakov pochovaných krátko po vojne na cintoríne vo Zvolene sa totiž v posledných rokoch podarilo identifikovať a na každú z tabúľ by takto malo byť vyrytých 100 mien.

Na cintoríne v časti Zlatý Potok vo Zvolene je pochovaných až 17.000 sovietskych vojakov a takmer 11.000 rumunských vojakov.

V OBRAZOCH: Pietny akt kladenia vencov na zvolenskom cintoríne
16
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM