Kultúra Správy

Obnova krajskej knižnice vo Zvolene je v plnom prúde: V akom režime funguje?

Zámerom rekonštrukcie je skvalitniť priestor študovne a čitárne a zabezpečiť jej viacfunkčné využitie. Celkový vzhľad tohto priestoru, v ktorom trávia návštevníci väčšinu času, sa tak zmení.

Ilustračný obrázok k článku Obnova krajskej knižnice vo Zvolene je v plnom prúde: V akom režime funguje?
Zdroj: TASR

Práce na obnove Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene pokračujú. V súčasnosti už majú pracovníci za sebou reštaurovanie stropu, výmenu vykurovacích telies v celom objekte, vystuženie podlahy a aj osadenie oceľových konštrukcií vrátane schodíšť. „V decembri sa plánuje vyrovnanie a osadenie podlahy, zábradlia, vymaľovanie stien vrátane inštalácie svietidiel a nábytku na mieru. Uvedené práce by mali byť ukončené do konca tohto roku,“ uviedla Lenka Štepáneková, hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorý knižnicu zriaďuje.

Za státisíce eur

Zámerom rekonštrukcie je skvalitniť priestor študovne a čitárne a zabezpečiť jej viacfunkčné využitie. Celkový vzhľad tohto priestoru, v ktorom trávia návštevníci väčšinu času, sa tak zmení. Nové budú elektroinštalácia, schody, pavlač a vstupné a prechodové dvere. Po rekonštrukcii budú môcť ľudia využívať aj nový nábytok. „Stavebné práce postupujú priebežne a rovnako aj vyhotovenie dizajnového nábytku na mieru,“ doplnila hovorkyňa.

Obnova knižnice stojí 300-tisíc eur a hradia ju z rozpočtu kraja.

S prísnejším režimom

Pre epidemiologické opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu platí v knižnici prísnejší režim. „Zamestnanci knižnice pracujú v štandardnom režime v poskytovaní knižnično-informačných služieb svojim návštevníkom. Momentálne však neorganizujú kultúrno-spoločenské a výchovno-vzdelávacie podujatia,“ zhrnula Štepáneková s tým, že pracovníci knižnice organizujú aktivity prostredníctvom sociálnych sietí.

Krajská knižnica sídli v historickej budove bývalého Remeselníckeho domu z roku 1928 vo Zvolene. Budova je dvojpodlažná a knižnica zaberá plochu 1 192 štvorcových metrov. Pre používateľov je k dispozícii 984 štvorcových metrov a 162 603 knižničných jednotiek.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM