Stanislav Černák Hokej

Obranca HKM Pokovič si odkrúti debut v reprezentácii: Otec mi povedal nech sa snažím!

V slovenskom olympijskom výbere si debut v reprezentačnom drese odkrúti zvolenský bek Ľubor Pokovič, ktorý sa dostal do tímu z pozície náhradníka. Aké su jeho pocity pred štartom turnaja?

Ilustračný obrázok k článku Obranca HKM Pokovič si odkrúti debut v reprezentácii: Otec mi povedal nech sa snažím!
Zdroj: TASR

V slovenskom olympijskom tíme, ktorý sa od štvrtka predstaví na turnaji Euro Ice Hockey Challenge vo Viedni, figurujú aj dvaja synovia známych hokejových trénerov. Šancu v obrane dostane Tomáš Bokroš, syn kouča reprezentácie do 20 rokov Ernesta Bokroša, a debut v národnom mužstve si odkrúti Ľubor Pokovič, ktorého otec Ľubomír v súčasnosti kormidluje bieloruského účastníka KHL Dinamo Minsk.

Pozvánka ho milo prekvapila

Pokovič junior (na fotke vpravo) pôvodne figuroval v kádri ako náhradník, do výberu sa dostal až po tom, čo sa do A-mužstva na Slovakia Cup presunuli Peter Čerešňák a Lukáš Kozák. Dvadsaťdvaročný obranca upútal reprezentačných trénerov svojimi výkonmi v domácej extralige, kde oblieka dres Zvolena.

„V pondelok mi telefonovali zo zväzu. Milo ma to prekvapilo, nečakal som to, veď som bol iba náhradníkom. Musel som sa rýchlo zbaliť a utekať do Bratislavy, aby som stihol utorkový zraz,“ prezradil. Radostnú novinku ihneď zvestoval svojmu otcovi: „Najprv som sa mu nevedel dovolať, lebo mali akurát tréning, potom sme sa spojili cez skype. Myslím si, že ho to potešilo. Povedal mi, nech sa snažím.“

Ľubor Pokovič si mal počas reprezentačnej prestávky užívať dva dni voľna a potom začať v klube trénovať. Zmena plánu ho príjemne potešila. Reprezentačný krst zažije v tíme, v ktorom sú približne rovnako mladí hráči, keďže olympijský výber tréneri poskladali iba z hokejistov do 25 rokov. Hlavný tím bude medzitým bojovať v Banskej Bystrici na Slovakia Cupe.

Z HKM spolu s Bortňákom

„Mali by sme si na seba rýchlo zvyknúť. Viacerí chalani hrávajú spolu v klube, ja tu mám zo Zvolena tiež Dalibora Bortňáka i bývalého spoluhráča Petra Zuzina, plus je tu veľa mladých hráčov, čo sme spoločne nastupovali v reprezentačných tímoch do 18 a 20 rokov. Vlastne takmer každého poznám,“ priblížil Pokovič.

Na turnaji, na ktorom sa Slováci stretnú postupne s Talianskom, Slovinskom a Rakúskom, si bude môcť otestovať, ako je pripravený na medzinárodnú konfrontáciu. „Som zvedavý, ako si s tým poradím. Určite to bude pre mňa dobrá skúsenosť do budúcnosti,“ poznamenal.

Otec mu pomohol

Otec Ľubomír, ktorý na rozdiel od synátora nastupoval počas hráčskej kariéry na poste útočníka, mu v hokejovom raste v mnohých smeroch pomohol. „My sa vždy spolu radíme. Rozoberáme zápasy jeho i moje,“ pokračoval Pokovič mladší. Každá minca má dve strany, skúsenosti otca môžu na jednej pomôcť, na druhej strane slávne priezvisko môže byť pre mladého hokejistu príťažou. Počas kariéry musí čeliť nepríjemnému porovnávaniu so slávnejším otcom. „Neviem, či mi to pomohlo, alebo to bola naopak príťaž. Snažím sa vždy hrať za seba. Otec mi odmalička pomáhal, poradil, čo zlepšiť, ako mám trénovať, ako hrať. Ja to beriem pozitívne,“ dodal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM