Stanislav Černák Rôzne

Od srdca k srdcu: Vo zvolenskom divadle ocenia 5 pracovníkov sociálnych služieb

V priestoroch Divadla Jozefa Gregora Tajovského dnes popoludní slávnostne ocenia pracovníkov a dobrovoľníkov sociálnych služieb. Predseda BBSK Vladimír Maňka udelí ocenenie Od srdca k srdcu 5 poskytovateľom sociálnych služieb. My vieme, ktorým!

Ilustračný obrázok k článku Od srdca k srdcu: Vo zvolenskom divadle ocenia 5 pracovníkov sociálnych služieb
Zdroj: TASR

„Ocenením Od srdca k srdcu už šiesty rok vyjadrujeme morálne uznanie zariadeniam sociálnych služieb, zamestnancom a klientom. Každoročne vyzdvihujeme aj prácu zástupcov z radov neverejných poskytovateľov sociálnych služieb. Samotný večer so slávnostným programom je v prvom rade určený klientom a zamestnancom zariadení sociálnych služieb bez ohľadu na to, či sú medzi ocenenými. Je náročné vybrať zopár nominácií, pretože za svoju prácu a obetavý prístup by si to zaslúžili mnohí. Slávnostný večer od srdca k srdcu vnímame ako vyjadrenie uznania všetkým ľuďom, ktorí pôsobia v oblasti sociálnych služieb,“ zdôraznil Pavel Červienka, vedúci Odboru sociálnych politík BBSK.

Mená ocenených

Mená tých, ktorých dnes popoludní ocení predseda BBSK Vladimír Maňka sú už dopredu známe. Prezradila nám ich hovorkyňa BBSK Monika Pastuchová. Poďme si ich teda bližšie predstaviť.

Prvou ocenenou bude Eva Balážová, ktorá dlhé roky spolupracuje s Domovom dôchodcov a domovom sociálnych služieb (DD a DSS) Slovenská Ľupča. Z jej iniciatívy pravidelne prichádzajú do zariadenia členky evanjelickej cirkvi. S klientmi sa spoločne modlia, spievajú, alebo sa len rozprávajú a v období sviatkov im nikdy nezabudnú priniesť koláčiky. Aj takéto maličkosti totiž potešia obyvateľov sociálneho zariadenia a vnesú do ich života kultúrne i duchovné potešenie.

Ďalšou ocenenou bude pani Marta Gužmerová, pracovná terapeutka v stredisku DSS Piešť. V zariadení pôsobí od roku 1986. Vedenie BBSK ocenilo predovšetkým jej kreativitu, empatiu, zodpovednosť a neustálu ochotu vzdelávať sa a rozširovať svoje zručnosti formou kurzov. Z iniciatívy Marty Gužmerovej začali v areáli zariadenia pestovať vŕbu, ktorú využívajú v rámci pracovnej terapie a pri tvorbe dekoratívnych predmetov. Marta Gužmerová vie každému vykúzliť na tvári úsmev a pri nej naozaj platí, že smiech je najlepším liekom.

Ocenenie Od srdca k srdcu si prevezme aj úseková sestra Domova MÁRIE v Banskej Štiavnici, Magdaléna Sečkárová. Na úkor založenia vlastnej rodiny pomáha tým, ktorí sú odkázaní na pomoc iných. Vedie špecializované zariadenie Domova MÁRIE, tzv. ružové oddelenie, ktoré je jedno z najťažších. Ide o oddelenie pre klientov s ťažkými psychiatrickými poruchami a Alzheimerovou chorobou. Prednosťou pani Magdalény je individuálny prístup ku každému klientovi.

Cenu si počas dnešného slávnostného večera prevezme aj Jaroslav Dolák. V roku 1993 vymenil svoje pôsobenie v duchovných službách za prácu s tými, ktorí sa ocitli na okraji spoločnosti. Od roku 2002 pracuje ako riaditeľ Resocializačného strediska pre drogovo závislých NÁVRAT v Kráľovej pri Zvolene. So svojimi spolupracovníkmi pomáha mužom starším ako 16 rokov riešiť dôsledky ich závislostí, plnohodnotne sa zapojiť do spoločnosti a objaviť nový zmysel života. Veľa svojho času a energie venuje Jaroslav Dolák práci s rodinou a rodinnej terapii. Dôkazom jeho profesionálnych i ľudských kvalít je aj fakt, že mnohí vyliečení klienti aj po skončení terapie radi navštevujú stredisko Návrat.

Jediným kolektívom, ktorý si v tomto roku prevezme ocenenie Od srdca k srdcu, bude spevokol Prameň pôsobiaci pri DSS Libertas v stredisku Ambra v Lučenci, ktorý vznikol v roku 2011 a na jeho čele stojí klientka Irena Bobáľová. Hoci spevácka skupina pôsobí pomerne krátko, jej členovia už stihli zozbierať niekoľko úspechov. Zúčastnili sa regionálneho kola spevokolov – Seniori v Rimavskej Sobote, nechýbali na stretnutiach speváckych skupín v Lučenci a pravidelne sa zúčastňujú na oblastných vystúpeniach Jednoty dôchodcov Slovenska. Cieľom spevokolu je však predovšetkým vhodne a zmysluplne vyplniť voľný čas nielen svojim členom, ale i ostatným klientom zariadenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM