Aktualizované Rôzne

Odborárom z Continentalu Zvolen dochádza trpezlivosť, štrajk nie je zažehnaný

Začiatkom budúceho týždňa bude známe, či nespokojní zamestnanci zvolenskej spoločnosti Continental Automotive Systems Slovakia, ktorá sa špecializuje na výrobu brzdových strmeňov, vstúpia do ostrého okupačného 24-hodinového štrajku.

Zdroj: Dnes24.sk

Dôvodom je trištvrte roka trvajúce neúspešné vyjednávanie novej kolektívnej zmluvy. K sporu privolali sprostredkovateľku a na stole je nový návrh. Informoval o tom v stredu v Banskej Bystrici Marián Tuhársky, predseda Základnej organizácie (ZO) OZ KOVO Continental Zvolen.

Predĺžená do konca marca

„Náš výbor ZO OZ KOVO sa stotožnil s návrhom sprostredkovateľky aj s jej odporúčaním navýšiť tarifnú mzdu výrobných zamestnancov o 54 eur a vyplácať im k tomu individuálnu zložku mzdy – v priemere 22 eur a nevýrobným zamestnancom zvýšiť tarifné mzdy o 78 eur. Takto upravené mzdy by mali byť doplatené za mesiace január, február a marec tohto roku,“ povedal Tuhársky. Pripomenul, že platnosť starej kolektívnej zmluvy sa skončila posledným dňom roka 2018 a bola predĺžená do konca marca tohto roku.

Protinávrh

Ako šéf miestnych odborov pokračoval, v utorok (5. 3.) sa uskutočnilo ďalšie vyjednávanie so zamestnávateľom. Ten s aktuálnym návrhom nesúhlasil a dal protinávrh. Akceptuje navýšenie pre nevýrobných zamestnancov, ako i výrobných s doplatkom, chce však, aby to platilo len od februára.

„Od dnešného dňa tak spúšťame hlasovanie zamestnancov o tomto návrhu zamestnávateľa, ktoré vzhľadom na štvorzmennú prevádzku v spoločnosti Continental Zvolen potrvá pár dní,“ dodal Tuhársky. Zdôraznil, že okupačný štrajk je pre nich krajným riešením.

Podľa odborárov ZO OZ KOVO Continental Zvolen, ktorí sú od konca februára v štrajkovej pohotovosti, nálady medzi ľuďmi sú rôzne. „Niektorí by to už chceli mať za sebou, ukončiť to, aby vedeli, aké majú istoty a mohli v pokoji pracovať. Závod expanduje, stavajú sa moderné automatické sklady, pribúdajú výrobné haly, v ktorých sa budú montovať nové linky… Závod sa rozširuje a zamestnanci sa pýtajú, na to peniaze sú a na mzdy nie?“ reagoval Tuhársky.

V podniku pracuje okolo 1300 zamestnancov, z ktorých je zhruba 800 výrobných. Ich priemerná tarifná mzda je zhruba 895 eur, u nevýrobných okolo 1470 eur.

Stanovisko spoločnosti

„Štrajk považujeme za riešenie, ktoré prinesie veľké straty na oboch stranách. Z krátkodobého hľadiska strácajú aj zamestnanci – na mzde, aj zamestnávateľ tým, že výroba stojí. Z dlhodobého hľadiska je to však spoločná prehra, pretože strata dôvery u zákazníkov sa môže veľmi ľahko premietnuť do poklesu objednávok a tým ovplyvniť ďalšie fungovanie firmy,“ konštatovala v súvislosti s postojom odborárov Kristína Kavická, personálna manažérka spoločnosti.

Podľa nej spoločnosť Continental Automotive Systems Slovakia akceptovala všetky body, ktoré navrhla sprostredkovateľka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, keďže ich zámerom bolo a stále je čo najrýchlejšie uzavretie diskusií. „Bol to kompromis na oboch stranách, hoci bol nad rámec nášho finančného plánu,“ uviedla.

„Náš návrh je navýšiť tarifnú časť mzdy výrobných zamestnancov o 54 eur. Celkovo tak mzdy veľkej väčšiny výrobných zamestnancov totiž už teraz narastú o viac ako 100 eur mesačne. Približne polovicu tejto sumy, teda približne 50 eur, dostanú zamestnanci prostredníctvom príplatkov za nočnú zmenu, prácu v sobotu a nedeľu, čo je dosah legislatívnych zmien. Ďalšie navýšenie miezd nastane vo variabilných položkách, ktoré sa vypočítavajú z tarifnej časti mzdy, ktorá bude valorizovaná. V neposlednom rade je tu ešte nová individuálna zložka mzdy, na ktorej sme sa spoločne s odborármi dohodli,“ zdôraznila Kavická.

Zásadným zásahom do kolektívneho vyjednávania bolo podľa nej zavedenie rekreačného príspevku. „S týmto nákladom sme pri plánovaní rozpočtu nepočítali a ani sme nemali žiadnu možnosť ho ovplyvniť, náklad však musíme znášať. Pôvodným naším zámerom bolo použiť už existujúci inštitút letného a vianočného bonusu na tento účel. Keďže sme sa však na tomto postupe nedohodli, akceptovali sme odporúčania sprostredkovateľky a príspevok budeme vyplácať zamestnancom nad rámec už existujúcich príspevkov,“ dodala personálna manažérka.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM