Stanislav Černák Rôzne

Na Pustom hrade odkrývajú kráľovskú vežu: Udivuje rozmermi, pomáhajú aj nezamestnaní

V posledných dňoch začali archeológom pomáhať pri odkrývaní priestorov kráľovskej obytnej veže v dolnej časti Pustého hradu študenti z rôznych krajín Európy, stredoškolskí a vysokoškolskí dobrovoľníci a taktiež nezamestnaní.

Ilustračný obrázok k článku Na Pustom hrade odkrývajú kráľovskú vežu: Udivuje rozmermi, pomáhajú aj nezamestnaní
Zdroj: TASR

Od 50 do 60 študentov z rôznych krajín Európy a rovnaký počet dobrovoľníkov z radov našej stredoškolskej a vysokoškolskej mládeže, začalo v uplynulých dňoch pomáhať archeológom pri odkrývaní priestorov kráľovskej obytnej veže, tzv. donjonu v dolnej časti Pustého hradu. Pri prácach pomáha tiež osem nezamestnaných, ktorí sa zapojili do projektu Nezamestnaní na hradoch.

Veža udivuje svojimi rozmermi

Všetci odstraňujú nánosy sutiny, pri čom do konca prázdnin by sa chceli dostať až na dno interiéru. „Kráľovská obytná veža aj dnes udivuje svojimi rozmermi. Jej základ v exteriérovej časti disponuje rozmermi 19,8 × 19,9 metra a interiér zaberá plochu 13,3 × 13,3 metra (takmer 180 m2). Táto stavba z prvých desaťročí 13. storočia má múry hrubé 3,3 – 3,4 metra a vysoká bola približne 25 metrov,“ prezradil vedúci výskumu Ján Beljak.

Obytná veža upozorňuje svojou architektúrou na výstavbu pod vedením architekta zo západnej Európy, ktorý bol v službách uhorského kráľa Ondreja II., resp. Bela IV. Po výskume v roku 2012 je jej pôdorys kompletne odkrytý a pripravený na nevyhnutnú následnú konzerváciu – tak aby tento vzácny objekt mohli v blízkej budúcnosti plnohodnotne využívať návštevníci Pustého hradu. Archeológovia by tento rok mali teda doskúmať zvyšnú plochu v interiérovej časti veže a pôvodný vstup do jej prvého podlažia.

Výskum na Pustom hrade prebieha už 22 rokov

Výskum a konzervovanie odkrytej architektúry na Pustom hrade už 22 rokov financuje Mesto Zvolen. Tento rok projekt Letnej školy archeológie opäť podporil Vyšehradsky fond a aj Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Podarilo sa tiež zabezpečiť podporu archeologického výskumu aj z programu Obnovme si svoj dom Ministerstva kultúry SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM