Jakub Forgács Správy

Opustené deti vo zvolenskej nemocnici nie sú samy. Denne ich navštevujú terapeutky

Nemocnica Zvolen je jednou zo štyroch nemocníc na Slovensku, ktoré spolupracujú s Občianskym združením Návrat, na poskytovaní psycho-sociálnej a terapeutickej služby „Dominika pre Kukulíka“.

Ilustračný obrázok k článku Opustené deti vo zvolenskej nemocnici nie sú samy. Denne ich navštevujú terapeutky
Foto: Peter Jurčiak / Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen

Deti sú neskôr umiestňované do profesionálnych rodín, na osvojenie, alebo do dojčenských domovov. Dôležitou súčasťou ich aktivít sú aj návštevy novorodencov, ktorých sa rodičia zriekli po narodení. Informovala o tom Alžbeta Sivá, manažérka marketingu AGEL SK a.s.

Pomoc pri zmiernení traumy

„Starostlivosť o opustené deti neznamená len uspokojenie jeho fyzických potrieb a teda nakŕmenie a prebalenie. Dieťa potrebuje láskavú náruč, s ktorou sa mu dostane pocit bezpečia. Ak novorodenec alebo dieťa v ranom detstve stratí rodičovskú osobu a ocitne sa v štatúte opusteného dieťa (napr. utajovaný pôrod, súhlas rodiča na adopciu, resp. iné okolnosti), dochádza tým u neho k vážnemu ohrozeniu psychického vývinu. Je preňho zdravotne prospešné zabezpečiť mu počas hospitalizácie v nemocnici zmiernenie stresu a traumy prostredníctvom vhodnej psycho-sociálnej a terapeutickej služby „Dominika pre Kukulíka“,“ pokračovala Sivá so slovami, že tú poskytujú vyškolení dobrovoľníci a profesionáli, ktorí sú ako prví v kontakte s opusteným novorodencom v Nemocnici Zvolen.

„Nemocnica Zvolen je jednou zo štyroch nemocníc na Slovensku, ktoré spolupracujú s Občianskym združením Návrat, na poskytovaní psycho-sociálnej a terapeutickej služby „Dominika pre Kukulíka“, čím získala označenie „Nemocnica citlivá k opusteným deťom“,“ povedala Sivá.

Ako dodala, projekt pomáha zmierniť traumu z opustenia deťom, ktorých matka dala súhlas na adopciu, deťom narodeným v režime utajeného a anonymného pôrodu, u detí nájdených v Hniezde záchrany a podobne.

Denne s terapeutkami

Projekt podporil primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia MUDr. Peter Molitoris a primárka detského oddelenia MUDr. Oľga Švecová.

„Opustené deti denne navštevujú terapeutky, ktoré citlivým fyzickým kontaktom zmierňujú stres detičiek a napĺňajú ich psychické potreby. Spolu s nimi poputuje k rodičom aj ich „Kufrík pre Kukulíka“ (kufrík spomienok), ktorým vyplnia informačné vákuum a preukážu, že dieťa nebolo v prvé dni svojho života na svete samé, ale že viacerým ľuďom na ňom záležalo,“ povedala Švecová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM