Jakub Forgács Rôzne

Originálny nápad ľudí pri Zvolene: Vzniknú tu chodník k jedlému lesu aj včelí, motýlí a vtáčí ostrov

Občas stačí iba dobrý nápad a svetlo sveta uzrú vskutku netradičné veci. Dôkazom je aj projekt, do ktorého sa zapojili iba pár kilometrov od Zvolena. Pozrite, čo všetko so sebou prinesie!

Ilustračný obrázok k článku Originálny nápad ľudí pri Zvolene: Vzniknú tu chodník k jedlému lesu aj včelí, motýlí a vtáčí ostrov
Zdroj: TASR

Cieľom projektu Záhrada, ktorá učí je využiť potenciál školských záhrad pri vyučovaní bežných predmetov. Do projektu sa mohlo zapojiť sedem nových slovenských škôl a päť pilotných škôl, ktoré si svoje záhradné učebne chcú ešte rozšíriť. Počas ročného projektu si učitelia spolu so žiakmi, rodičmi, ale aj školníkmi navrhnú a vytvoria na školských pozemkoch prírodné učebné prvky, ktoré umožnia, aby časť výučby prebiehala vonku.

Do projektu sa zapojili školy z celého Slovenska – základné školy z Bratislavy, Senca, Trenčína, Beluše, Badína a Krasnian pri Žiline. Ďalších päť škôl z Dolného Kubína, Lučenca, Brodna a zo Zaježovej, si svoje vytvorené školské záhrady ešte vylepšia. Školy si do konca júna vytvoria napr. vyvýšené záhony, prírodné altánky, hmyzie hotely, ale aj slnečné hodiny alebo drevený xylofón – dendrofón.

Fantázii sa medze nekladú, dôležitá je hlavne využiteľnosť prvkov pri vyučovaní. Do projektu sa zapojilo aj Vzdelávacie centrum Zaježová v okrese Zvolen, ktoré si plánuje vytvoriť náučné tabuľky k jedlému lesu z tradičných odrôd a tiež včelí, motýlí a vtáčí ostrov.

„Škola v Zaježovej má v rámci svojej školskej záhrady už vybudovaný dendrofón, ktorý využívajú aj pri hudobnej výchove, majú tiež funkčné jazierko na pozorovanie rastlín a živočíchov, vyvýšené záhony aj bludisko medzi stromami a altánok s tabuľou, kde prebieha časť vyučovania v teplejších mesiacoch. Ďalšie drobné prvky si dobudujú do leta,“ uviedla pre spravodajský portál Zvolen 24 Ivana Poláčková, koordinátorka projektu Zá​​hrada, ktorá učí.

Pri navrhovaní a realizácii Záhrady, ktorá učí pomôžu školám odborníci zo Živice. Potrebné zručnosti získali zapojené školy na praktickom workshope a počas individuálnych konzultácii na školách. Hotové záhrady budú môcť záujemcovia navštíviť už na jeseň 2016 po dohode so školou.

Čítajte tiež:

Zvolen rozosmial humor stand up komikov: V závere prišlo vskutku nečakané prekvapenie! :)

Iní študenti môžu o podobnom vegete iba snívať… Nápad zvolenských gymnazistov zaujal aj missku

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM