Tomas Gemza Rôzne

Ornitológovia chcú zlepšiť podmienky pre vtáčie druhy Západných Karpát

Ornitológovia chcú zlepšiť podmienky pre hniezdenie a výskyt ubúdajúcich druhov Západných Karpát ako orly krikľavé, rybáre riečne či viaceré druhy sov.

Začali preto koncom uplynulého roka v tejto oblasti realizovať projekt na ochranu ohrozených vtáčích druhov. Ten sa zameriava na praktickú ochrana vtáctva, ekovýchovu a vzdelávanie záujemcov v ochrane vtáctva a ornitológii.
„V prvých mesiacoch realizácie projektu sa uskutočnili hlavne činnosti organizačného charakteru súvisiace s jeho začatím. Vydala sa Metodická príručka pre zimné sčítanie vodného vtáctva, desať druhov samolepiek s tematikou ohrozených druhov vtáctva Západných Karpát, uskutočnil sa ornitologický tábor a prednášky na základných školách,“ informoval Miroslav Demko zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/Bir­dLife Slovensko. V praktickej ochrane sa vyrobili a inštalovali desiatky vtáčích búdok.
Praktická ochrana je zameraná na 25 vtáčích druhov významných pre tvorbu chránených vtáčích území v oblasti Západných Karpát. V rámci nej sa vyhľadávajú hniezda a hniezdísk s cieľom vytvorenia ich ochranných pásiem. Opravovať sa tiež majú hniezda dravcov alebo sa im nainštalujú umelé. Príbytky sa budú budovať aj pre sovy a spevavce, rybáriky a rybáre.
Viaceré aktivity sú zamerané na ekovýchovu. Patrí k nim realizácia ornitologických táborov, prednášok, exkurzií, súťaží pre deti a mládež. Plánuje sa zlepšene web stránky o vtáctve a vydanie viacerých tlačovín informačného charakteru. Záujemcom o sledovanie biológie vtáctva zase napomôžu školenia začínajúcich krúžkovateľov či workshopy venované značeniu vtáctva. K trvalo udržateľnému využívaniu prírody v chránených vtáčích územiach by malo napomôcť vydanie metodickej brožúrky a realizácia seminára.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM