Stanislav Černák Kultúra

OSLAVY 770. VÝROČIA ZVOLENA: Vieme čo bude ich hlavným motívom

S blížiacim sa termínom hlavných osláv 770. výročia obnovenia mestských výsad kráľom Belom IV. sú hlavnou témou vo Zvolene práve tieto oslavy. Včera sme vás informovali o programe a teraz vám prinášame informácie o hlavnom motíve osláv.

Ilustračný obrázok k článku OSLAVY 770. VÝROČIA ZVOLENA: Vieme čo bude ich hlavným motívom
Foto: Stanislav Černák

Hlavnými piliermi programu týchto veľkolepých osláv budú zmeny a dozrievanie Mesta Zvolen počas jednotlivých storočí. Aj keď sa podujatia k výročiu konajú v meste počas celého roka, hlavné oslavy sa uskutočnia v dňoch 31. mája až 2. júna na troch scénach na Námestí SNP.

Formovanie Zvolena

„Celý náš program bude hovoriť o zmenách a pohybe, ktoré formovali Zvolen dlhé roky pred tým," povedala vedúca odboru rozvoja na Mestskom úrade vo Zvolene Juliana Ištóková a pokračovala, „napríklad veľkolepý program Archa, ktorý uvedieme v prvý deň osláv hovorí o vývoji ľudstva ako takom, o jeho rozvoji, ale aj o jeho pádoch.“

Ako odznelo na tlačovej konferencii k oslavám, mesto na ich príprave spolupracuje so všetkými organizáciami a inštitúciami, ktoré prejavili záujem. Cieľom tejto spolupráce je pomáhať si a vybudovať tradíciu spolupráce aj do budúcnosti. Oslavy sú zároveň koncipované tak, aby si všetci obyvatelia mesta uvedomili lokálnu svojbytnosť, spolupatričnosť, úctu k vlastnej histórii a poznaniu svojho mesta.

Otvorenie osláv

Otvorenie osláv je naplánované na 31. mája na 18. hodinu. Začne sa historickým sprievodom, ktorý prejde mestom a skončí na Hlavnom pódiu na námestí. Tu o 22. hodine vystúpi okrem iných aj hudobná legenda – skupina Olympic. Otvorená scéna v piatok večer ponúkne efektnú, svetelnú, divadelnú šou Archa.

Lákadlami osláv určite budú aj „slávici“ Desmod či Celeste Buckingham. V rámci programu sa budú prezentovať aj domáce kultúrne skupiny, tanečníci a Zvolenčanov prídu pozdraviť aj ich úspešní rodáci, okrem iných aj Milan Lasica.

Podujatie sa koná pod záštitou predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja a je zároveň otvorením letnej turistickej sezóny – župného leta. Zvolen je jedným z najstarších kráľovských miest na Slovensku a patrí medzi prvé sídla mestského typu v Uhorsku. Udelenie kráľovských výsad znamenalo pre mesto veľký rozvoj, Zvolen prešiel mnohými zmenami a dnes je moderným, progresívnym mestom 21. storočia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM