Nicole Regecová Samospráva

Ostrá výmena názorov vo Zvolene: Poslanec Snopko a primátorka Balkovičová sa nezhodli

Poslanec Matej Snopko a primátorka Lenka Balkovičová si skočili v diskusii do vlasov. Čo bolo dôvodom slovnej prestrelky?

Ilustračný obrázok k článku Ostrá výmena názorov vo Zvolene: Poslanec Snopko a primátorka Balkovičová sa nezhodli
Foto: Oliver Kuklovský

Ako už býva zvykom, keď príde na zastupiteľstve čas na poslanecké otázky adresované vedeniu mesta, atmosféra poriadne zhustne. Inak tomu nebolo ani na poslednom zasadnutí. Po päťhodinovom rokovacom maratóne sa poslanci dostali k poslednému bodu – interpeláciám a diskusii, počas ktorej môže každý povedať, čo má na srdci.

Inkriminovaná fotka

V rozprave vystúpil aj nezávislý poslanec Matej Snopko, ktorý sa vrátil k nedávno medializovanému priestupku – parkovaniu na chodníku. „Údajne som sa dopustil priestupku tým, že som parkoval na chodníku. Tohto vraj nezákonného konania som sa mal dopustiť v druhej polovici minulého roka a bol vybavený pohovorom,“ pripomenul.

Problém však nevidí v medializácii prípadu, ale v jej načasovaní a samotnej fotografii. „Prečo bola fotografia, dokumentujúca moje zločinné konanie a jeho riešenie mestskou políciou odfotografovaná z kancelárie náčelníka mestskej polície?“ Po rečníckej otázke vyslovil vážne podozrenie: "Už v minulosti ku mne z mestskej polície prenikli podozrenia, že náčelník a vedenie mesta zbiera kompromitujúce materiály na poslancov a občanov.

Snopko síce poznamenal, že informácie podáva „ako kúpil“. Zároveň upozornil, že kým v minulosti sa pri podobných rečiach smial, dnes začína mať vážne podozrenie. „Vyhodnocujem to tak, že keby som poslúchal vedenie mesta, tak fotka urobená možno z kancelárie náčelníka mestskej polície by nešla do celoslovenských médií,“ pokračoval, pričom sám seba označil za „vzpurného“ poslanca. Snopko sa opýtal, či neexistuje evidencia ostatných poslancov alebo občanov mesta, ktorá by v prípade neposlušnosti dotyčných bola použitá. „Pripravte sa na možnosť, že keď nebudete hlasovať, ako si želá vedenie mesta, tak vás môže čakať takáto perzekúcia,“ do­dal.

Reakcia primátorky

Po Snopkovom monológu so žiadosťou o písomné vyjadrenie primátorky nasledovala reakcia Lenky Balkovičovej. Primátorka sa rezolútne ohradila voči Snopkovým podozreniam: „Ja sa venujem tomuto mestu, mňa nezaujíma váš život a nebudem zbierať žiadne kompromitujúce materiály na poslancov – nikdy som to nerobila!“ A pokračovala ešte razantnejšie: „Za vášho príchodu tu vznikli anonymy, vy sa zrejme v tom vyžívate ako bývalý kriminalista a preto si vyfabulujete takéto názory.“ Následne poslanca vyzvala, aby svoje výroky podložil dôkazmi. Ako kriminalista by mal vraj vedieť, že v prípade chýbajúcich dôkazov ide len nepodložené tvrdenie. „Ja sa venujem tejto práci, čo robím… Mne stačí to, čo si naštudujem, čo tu predložím… Buď to chcete alebo to nechcete. To je všetko.“ Balkovičová svoj výstup uzavrela tým, že poslancovi nemá čo písať.

Kto z koho

Snopko sa po apele primátorky znova vrátil k jeho počiatočnému problému: „Pozrite sa, odkiaľ je to fotografované…“ No Balkovičová rázne uzavrela: „Ja som vám tam fotku nedala… Čo si myslíte, že nemám, čo robiť?“ Poslanec ešte doplnil, že to on ani netvrdil a hovorí len to, čo sa mu dostalo – a čo by za tým mohlo byť.

Čítajte tiež:

V roku 2015 hospodáril Zvolen s prebytkom. Použiť môže vlaňajšiu úsporu 1,2 milióna eur

Zimná údržba vo Zvolene sa má poriadne predražiť. Prečo, keď sme si snehu veľa neužili?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM