Osvetu o rakovine hrubého čreva a konečníka bude šíriť nafukovacie črevo
Rakovina hrubého čreva a konečníka, ktorá ročne postihuje asi 3500 pacientov, súvisí s trávením a so stravovaním.
Odborníci tvrdia, že spôsob výživy má na vzniku a rozvoji nádorového
ochorenia podiel od 30 do 80 percent, podľa lokalizácie, typu a charakteru
nádoru. Štatistiky hovoria, že ak sa zachytí včas, dá sa vyliečiť
95 percent postihnutých. Na súvis medzi týmto typom rakoviny a stravou preto
poukáže aj osvetová kampaň občianskeho združenia Europacolon Slovensko,
ktorá zavíta do miest severného a stredného Slovenska.
Kampaň odštartuje dnes v Banskej Bystrici. Ľudia tak budú môcť pred
jedným z miestnych supermarketov nájsť veľkú nafukovaciu maketu hrubého
čreva. „Vyškolení zdravotníci a odborné sestry pre výživu poradia
ľuďom, ako sa brániť proti jednej z najrozšírenejších foriem rakoviny
u nás, ako sa správne stravovať, čo urobiť pre seba a svojich blízkych,
aby nikdy nemuseli prekročiť brány onkologických ústavov,“ uviedol
jeden zo zakladateľov Europacolon-u Slovensko Patrik Herman.
Prvé dve zastávky nafukovacieho čreva sa uskutočňujú pod záštitou
predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja Vladimíra Maňku, ktorý už
v roku 2009 stál pri štarte kampane ako europoslanec.
Následne sa osvetová kampaň od 7. apríla do 9. apríla presunie do Zvolena
a Martina (14.-16.4). Od 21. do 23. apríla bude možné odborníkov na
výživu nájsť v Ružomberku a od 28. do 30. apríla v Liptovskom
Mikuláši.
Zdroj: TASR