Jozef Sliacky Rôzne

Otázok bolo veľa. Dve hodiny na prezentáciu nestačili.

V zasadačke Mestského úradu vo Zvolene sa voličom predstavili kandidáti na primátora (zľava): Jozef Pinka, Miroslav Gálik, Juraj Pilát, Mária Fiľová, Miroslav Kusein a Lenka Balkovičová.

Včera popoludní sa veľká zasadačka zvolenského Mestského úradu zaplnila tými, ktorí sa zaujímajú o budúcnosť mesta. Zatiaľ čo kandidáti na primátora sedeli za predsedníckym stolom, v pléne sme mohli vidieť mnohých kandidátov na poslanecké miesto. Ukázalo sa, že dvojhodinové stretnutie, ktoré pripravili mimovládky, na rozobratie všetkých problémov, ktoré trápia mesto a jeho obyvateľov, nestačilo a mnohé otázky nielenže neboli zodpovedané, ale ani položené. To niektorých, najmä starších občanov, znechutilo, lebo práve oni si budú ťažko hľadať cestu ku kandidátom prostredníctvom internetu. Pravda, sú tu ďalšie stretnutia a napokon treba dodať, že tak, ako sa zasadačka zaplnila včera, by sa mohla aj počas ktoréhokoľvek zasadnutia mestského zastupiteľstva, najmä vtedy, keď sa riešia najvážnejšie otázky, ako je napríklad rozpočet mesta. Vtedy by sme sa však záujemcov z radov obyvateľstva mohli spočítať na prstoch jednej ruky a sú rokovania, keď je účasť obyvateľov absolútne nulová.

Napriek tomu aj počas dvoch hodín mohli kandidáti na hlavu mesta vyjadriť svoje predstavy o tom, ako by sa mal Zvolen vyvíjať v nasledujúcich štyroch rokoch. Aj na našej stránke sa postupne vrátime k jednotlivým otázkam. V tejto chvíli aspoň základné predstavy, s ktorými šestica kandidátov ide do komunálnych volieb.

Jozefa Pinku si mnohí Zvolenčania pamätajú ako aktívneho komunálneho politika. Pripomenul svoj vklad do rozvoja regiónu v rokoch, keď bol krajským prednostom. „Urobili sme dobrý odrazový môstik do budúcnosti,“ povedal. Pripomenul, že s úspechom sa stretla jeho snaha o to, aby niektoré krajské inštitúcie sídlili vo Zvolene. Príkladom môže byť Krajská poľnohospodárska platobná agentúra. V súčasnosti je riaditeľom športového gymnázia a významná je aj jeho aktivita pri podpore umelecky talentovaných detí a mládeže. Do volieb ide s heslom „Mesto pre život – mesto pre ľudí“.

Miroslav Gálik zastupoval uplynulé štyri roky v mestskom parlamente Stranu zelených a obyvateľov sídliska Západ – Tepličky. Aj podľa svojho hesla chce vniesť do chodu Zvolena európske myslenie. Podľa slov tohto skúseného pedagóga, ktorý sa takisto podieľa na kultúrnom živote mesta, je Zvolen pekné mesto, ale má aj dosť problémov, ktoré sa v uplynulom volebnom období nepodarilo vyriešiť. Medzi najvýrečnejšie patrí rozostavaná hala na Laniciach alebo oprava mosta ponad Hron smerom na Rákoš. Vo funkcii primátora by kládol dôraz na to, aby sa Zvolen nestal mestom starých ľudí, aby neubúdal počet jeho obyvateľov.

Juraja Piláta si mnohí Zvolenčania pamätajú ako generálneho riaditeľa jedného z najväčších zvolenských podnikov Železničných opravovní a strojární. Na čele zvolenskej ŽOS-ky bol 15 rokov. „Zvolen by mal by určite čistejší, kultúrnejší, mal by poskytnúť viac príležitostí na zamestnanie, čo sa nedá bez nového prílivu investícií,“ povedal. S ponukou kandidovať ho asi pred rokom oslovili niektorí zvolenskí podnikatelia a živnostníci a on napokon ich ponuku prijal, ale len ako občiansky, nezávislý kandidát. „Na komunálnej úrovni by mala ísť politika bokom,“ povedal a pripomenul, že ide do volieb s heslom „Vyliečime Zvolen“. Podľa neho chod niektorých funkcií mesta si vie predstaviť lepšie.

Právnička Mária Fiľová ide do primátorských volieb ako kandidátka komunistickej strany Úsvit. K jej prioritám patrí vybudovanie priestorov pre kvalitný život seniorov a zdravotne postihnutých na jednej strane, ale aj pre deti a mládež na strane druhej, kde treba riešiť najmä bytovú otázku. Chce sa pritom opierať o názory všetkých občanov tak, aby boli spokojnejší. Mrzí ju, že Zvolen stráca počet obyvateľov a starne. „Ľudia musia mať dôstojný priestor pre život, musia vidieť, že sa spoločnosť o nich stará,“ povedala.

Miroslav Kusein, ktorý je zvolenským primátorom jeden a pol volebného obdobia a predtým bol poslancom mestského zastupiteľstva, chce pokračovať v rozbehnutých projektoch pod heslom „Moja cesta – rozvoj mesta“. Tých projektov je naozaj veľa a záujemcovia sa o nich dozvedia na webovej stránke, i prostredníctvom skladačiek, ktoré dostanú všetci obyvatelia do poštových schránok. Pripomenul, že mestá a obce dnes súperia nielen o podnikateľov a investície, ale aj o občanov, keďže od ich počtu sa odvíjajú podielové dane. Jedno s druhým však nedeliteľne súvisí. Podporou podnikateľského prostredia očakáva, že vo Zvolene pribudne v najbližšom čase okolo tisíc nových pracovných miest.

Lenka Balkovičová ide do volieb s heslom „Nový prístup – nová perspektíva“. Vo Zvolene býva od roku 1983 a jeho problémy mala možnosť dobre poznať počas trojročnej práce na Mestskom úrade a v uplynulom volebnom období ako poslankyňa mestského parlamentu, ale aj ako riaditeľka Daňového úradu. Mrzí ju, že z mesta odchádzajú ľudia, že si ku Zvolenu nedokážu vytvoriť vzťah. Ekonomické vedomosti a spomínané bohaté skúsenosti, i prehľad v legislatíve chce využiť v prospech mesta. Perspektívu vidí aj v získavaní financií z európskych fondov, pričom projekty neraz presahujú volebné obdobie, takže o to viac zodpovednejšie treba k nim pristupovať.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM