Baculík Tomáš Rôzne

Otvorili Park ušľachtilých duší a vstúpili do roku 5771

Po štyroch rokoch neúnavnej práce dokončili vo Zvolene Park ušľachtilých duší, ktorý je súčasťou pamätného areálu - židovského cintorína

Židovský cintorín vo Zvolene je pamätným miestom. Práve tu zime 1944 – 45 nemeckí fašisti a ich domáci prisluhovači popravovali tých, ktorí sa im postavili na odpor, ako aj tých, ktorých vo svojej zvrátenej predstave pokladali za menejcenných a ktorých systematicky likvidovali. V bojoch, ale najmä v koncentračných táboroch a v masových hroboch skončilo svoju životnú púť 730 Zvolenčanov.

Pietna spomienka na obete holokaustu sa začala odhalením prvej zo štyroch pamätných tabúl s menami tých, ktorí sa nevrátili z táborov smrti. Ako pripomenul vo svojom krátkom príhovore Jozef Klement, predseda banskobystricko-zvolenskej židovskej náboženskej obce, hroby mnohých príbuzných nepoznajú a preto si ich pamiatku uctievajú na tomto mieste, ktoré je pre našich židovských spoluobčanov takým posvätným.

Pred štyrmi rokmi začali vedľa cintorína budovať Park ušľachtilých duší. Dominuje mu sklenený monument, Obelisk nádeje, ktorý odhalili pred rokom. Dnes k nemu pribudol ďalší pamätník: Cesta pokory. Jeho časť je pod úrovňou zeme a sprístupňujú ju schody, je to ako symbolický hrob tých, ktorí nacistickí teror neprežili, ale aj tých Slovákov a Sloveniek, čo nasadili vlastné životy, aby zachránili židovských spoluobčanov. To zdôraznil vo svojom príhovore Miloš Žiak, predseda predstavenstva Izraelskej obchodnej komory na Slovensku, ktorý vyzdvihol pomoc tých ľudí, čo sa nedokázali nečinne prizerať zverstvám páchaným na nevinných obetiach a mnohí s nich skončili v spoločnom hrobe s tými, ktorých sa snažili zachrániť.

Záštitu nad výstavbou Parku ušľachtilých duší vo Zvolene prevzal bývalý premiér Robert Fico. Keďže mu pracovné povinnosti nedovolili prísť, na slávnostnom zhromaždení ho zastupoval Branislav Ondruš, ktorý prečítal Ficov list. Vyzdvihol v ňom najmä činnosť židovských intelektuálov a umelcov k rozvoju Slovenska. Splnomocnenec vlády pre rómske otázky Miroslav Polák pripomenul, že podobne ako Židia boli v rokoch 1939 – 45 prenasledovaní aj rómski obyvatelia Slovenska a neraz sa spolu ocitli v jednom masovom hrobe. Deň obetí holokaustu a rasového násilia, ktorým je 9. september, je plným právom zaradený medzi naše pamätné dni.

K účastníkom sa prihovoril aj veľvyslanec Židovského štátu Izrael na Slovensku Alexander Ben-Zvi, ktorý poukázal na paralelu medzi židovským cintorínom ako smutnou minulosťou a susednou Technickou univerzitou reprezentujúcou mladú a šťastnú budúcnosť.

Spomienka na obete nacistického teroru sa tentoraz spájala so začiatkom nového roku podľa židovského kalendára. Ten sa začína 9. septembra a má už poradové číslo 5771.

Jozef Sliacky

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM