Správy

Paráda, čo sa podarilo: Hrady Pohronskej hradnej cesty spojil svetelný signál, FOTO

Idea sa nakoniec pre vyšší záujem rozšírila na celkom šesť hradov, a to Pustý hrad vo Zvolene, zaniknuté hrady Peťuša, Žakýl, Teplica a hrady Šášov a Revište.

Ilustračný obrázok k článku Paráda, čo sa podarilo: Hrady Pohronskej hradnej cesty spojil svetelný signál, FOTO
7
Galéria
Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus

Šesť hradov patriacich do Pohronskej hradnej cesty v piatok 7. mája otvorilo tohtoročnú sezónu spojením prostredníctvom svetelného signálu. Iniciatíva združení na záchranu hradov mala okrem symbolického gesta spolupráce za cieľ overiť existenciu vizuálneho spojenia medzi hradmi, ktoré v minulosti slúžilo na ich vzájomnú komunikáciu.

Až šestica hradov

„Prvotná myšlienka bola taká jednoduchá, otvoriť ďalšiu turistickú sezónu Pohronskej hradnej cesty symbolicky tým, že sa vyberieme na dve lokality, vizuálne sa spojíme, a tým vstúpime do ďalšej sezóny,“ informovala Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus.

Idea sa nakoniec pre vyšší záujem rozšírila na celkom šesť hradov, a to Pustý hrad vo Zvolene, zaniknuté hrady Peťuša, Žakýl, Teplica a hrady Šášov a Revište.

Skúšku vizuálneho spojenia medzi jednotlivými hradmi vykonalo šesť samostatných tímov po západe slnka s pomocou batériových svetelných reflektorov. „Zapaľovanie ohňov alebo zvukové signály ako kedysi by mohli byť rušivé vzhľadom na prírodné prostredie umiestnenia hradných lokalít,“ vysvetlil Jiří Pěč z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Stredné Slovensko. Ako prvá signalizovala skupina z Pustého Hradu vzdušnou čiarou na vzdialenosť 30 kilometrov, signál postupne prechádzal po jednotlivých lokalitách až na hrad Revište.

Ďalšie aktuálne správy

Vo vizuálnom spojení

„Vďaka tejto iniciatíve sme zistili, že tak, ako tomu bolo v minulosti, tak aj dnes sú niektoré lokality Pohronskej hradnej cesty vo vizuálnom spojení. A to aj napriek tomu, že v priebehu storočí sa prostredie v okolí hradov zmenilo, predovšetkým došlo k zalesneniu väčšiny lokalít,“ povedala Jóbová.

Pohronskú hradnú cestu ako turistický produkt Banskobystrického kraja v súčasnosti tvorí 16 lokalít, svetelným signálom združenia na záchranu hradov a regionálne organizácie cestovného ruchu spoločne odštartovali jeho v poradí tretiu sezónu. Jej súčasťou budú opäť obľúbené komentované prehliadky, ale aj tradičné a nové podujatia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality zo Zvolena

V OBRAZOCH: Svetelný signál spojil hrady Pohronskej hradnej cesty
7
Galéria
Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM