Martin Károly Rôzne

Park zabudnutých susedov je už takmer hotový

Počas tohto roku sa viditeľné stavebné úpravy dotkli aj centra Zvolena, napríklad Tehelnej ulice. Vyrastá na nej Park zabudnutých susedov.

Mesto Zvolen v tomto roku začalo realizovať projekt Zlepšujeme život Zvolenčanom, ktorý pozostáva z výstavby Parku plk. Alexandra Domana, z rekonštrukcie Tehelnej ulice a z obnovy a prezentácie archeologických nálezov okolo kostola sv. Alžbety,“ informoval nás vedúci odboru územného plánovania MsÚ Zvolen Peter Kašša.

Projekt je zameraný na úpravu verejných priestranstiev s prioritami úprav komunikácií, parkovísk, peších chodníkov, vybudovania mestského mobiliáru, verejného osvetlenia a sadových úprav. Na realizáciu projektu získalo Mesto Zvolen v roku 2011 nenávratné finančné prostriedky z Regionálneho operačného programu Európskej únie, poskytovateľom finančných prostriedkov je Banskobystrický samosprávny kraj. Pri rekonštrukcii Tehelnej ulice išlo napríklad o rozšírenie pešieho priestranstva, úpravu spevnených plôch, parkovísk, komunikácií, chodníkov, osadenie mobiliáru, verejného osvetlenia a podobne. Stavebné práce pre tento rok sú už skončené, kolaudácie by mali byť začiatkom budúceho roka.

Práve na spomínanom pešom priestranstve Tehelnej ulice vyrastá nový zvolenský park – Park zabudnutých susedov s fontánou v podobe vybúraných dverí, ako symbolu najbližšieho spojenia medzi susedmi. V názve parku sú zachytené ťažké časy a osudy, ktoré prežívali ľudia v rokoch 1938 – 1945, kedy mnohí nesúhlasili s vtedajším režimom. Mnohí z nich museli násilne opustiť svoje domovy. Ako nám prezradil na mieste budúceho parku iniciátor jeho výstavby Jozef Klement, išlo o stovky Zvolenčanov, bývalých susedov, na ktorých sa akosi zabudlo. Práve tento park má byť spomienkou na tých, ktorí, keby neboli deportovaní alebo zabití, by tomuto mestu mohli priniesť ďalší rozvoj.

Text, foto a video: Martin MÁZOR

Park zabudnutých susedov je už takmer hotový
1
Galéria
Park zabudnutych
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM