Monika Obrtalová Rôzne

Peľ brezy je už vo významných koncentráciách

K ďalšiemu nárastu hladiny peľu v ovzduší s výrazným rozšírením druhového spektra peľu drevín na celom území Slovenska prispelo predovšetkým slnečné počasie počas uplynulého týždňa. K poklesom denných koncentrácií peľu došlo až v jeho závere v súvisl

Dobrou správou pre alergikov je, že v chladnejších oblastiach Slovenska už končí peľová sezóna jelše a liesky, no tou horšou, že na celom území už nastúpila peľová sezóna najagresívnejšieho alergénu – brezy, ktorá potrvá niekoľko týždňov. „Množstvo jej peľu v Bratislave v pondelok dosiahlo hladinu peľových zŕn na meter štvorcový vzduchu, pričom sa aj na ostatnom území Slovenska denné koncentrácie jej peľu zvyšujú. Okrem peľu brezy boli v ovzduší vysoké koncentrácie peľu jaseňa – najvyššia hladina bola nameraná v Žiline koncom uplynulého týždňa.. V Košiciach zas dominoval peľ topoľa, v Banskej Bystrici peľ brestu, v Žiline peľ jaseňa, v Bratislave, Nitre a Trnave už výraznejšie peľ brezy“, popisuje aktuálnu peľovú situáciu RNDr. Janka Lafférsová, vedúca oddelenia biológie životného prostredia banskobystric­kého RÚVZ.

Prognóza na nasledujúce dni pre alergikov neveští nič príjemné. Monitorovacie stanice totiž namerali pomerne vysoké koncentrácie peľu brezy. //„Brezový peľ je hlavným jarným alergénom. Jeho význam je veľký – pozitívny kožný test má až 80 percent alergikov na Slovensku, hlavným alergénom môže byt až pre 30 percent pacientov. Dlho sa vznáša, v ovzduší sa nachádza ešte niekoľko týždňov po zoschnutí jahňadov. Našim dominantným druhom je breza previsnutá známa aj ako breza bradavičnatá,“ //konštatovala na margo tohto najagresívnejšieho alergénu RNDr. Lafférsová. Dodáva, že aj keď peľová sezóna jelše a liesky končí – z čeľade lieskovitých začína kvitnúť hrab. S rozširujúcim sa spektrom kvitnúcich drevín bude narastať aj hladina ich peľu v ovzduší. K poklesom hladín peľu bude dochádzať len v súvislosti s ochladením, či lokálnymi zrážkami.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM