Alžbeta Paulíková Správy

Po tomto volá vo Zvolene až 22 subjektov: Kto by v školách mal pomáhať rodinám a deťom?

Na podnet mestského Odboru sociálnych vecí, zdravia a rodiny sa vo Zvolene uskutočnilo veľké stretnutie. Na ňom sa zišlo až 22 subjektov, ktoré v našom meste pracujú v sociálnej oblasti. A po tomto volali...

Ilustračný obrázok k článku Po tomto volá vo Zvolene až 22 subjektov: Kto by v školách mal pomáhať rodinám a deťom?
Zdroj: TASR

Po vytvorení stálych miest štátnych sociálnych pracovníkov, ktorí by pracovali pod hlavičkou škôl, volali na nedávnom stretnutí zástupcovia 22 subjektov, pracujúcich na území mesta Zvolen v sociálnej oblasti.

Môže včas odhaliť problémy

Sociálny pracovník môže totiž včas odhaliť a riešiť problémy v rodinách, ktorých dôsledkom je často problémové správanie detí či evidentne zlé výsledky v škole. „Aby sa dieťa mohlo smiať, potrebuje rodiča, ktorý je v pohode,“ vyjadrila sa Katarína Paľovová, ktorá pracuje v centre Návrat. Toto združenie z Banskej Bystrice, ktoré pôsobí aj vo Zvolene, má za úlohu kooperovať s celými rodinami, umiestňovať deti do náhradných rodín, alebo späť k rodičom. „Sieťujme sa, lebo nikto sám nezachráni svet,“ dodala Paľovová.

Cieľom stretnutia, ktoré sa konalo na podnet mestského Odboru sociálnych vecí, zdravia a rodiny, bolo sprostredkovať kontakt medzi jednotlivými subjektmi a umožniť vzájomnú spoluprácu. „Niekedy máme problémy, v ktorých si sami nevieme poradiť. Takto si môžeme spoločne pomôcť,“ vysvetlila vedúca odboru Mária Koreňová.

V sociálnej práci je dôležité pracovať s celými rodinami. Erika Ivanová zo Špeciálnej ZŠ vo Zvolene spoluprácu s rodičmi vyzdvihla. „Je to čoraz lepšie. Chodíme do rodín, spolupracujeme s políciou,“ vysvetľovala prítomným. Ako uviedol riaditeľ VI. základnej školy Ondrej Kanka, rodiny, ktorým chcú pomôcť, musia o túto pomoc aj stáť. „Niekedy sa ukáže, že rodina vôbec nemá záujem o vzdelanie pre dieťa,“ konštatoval.

Dobrý príklad

Dobrým príkladom v tomto smere je komunitné centrum na Balkáne Romano Jilo, ktoré organizuje široké spektrum aktivít pre celé rodiny. Doučovanie, diskusie, športové udalosti, premietanie, spoločné upratovanie, tanečno-dramaturgický krúžok, a mnohé ďalšie aktivity, ktoré realizuje, ukazujú cestu, akou možno v sociálnej práci ísť. A možno o tom práve je práca sociálnych pracovníkov – tvrdú drinu nie vždy vidieť navonok, ale výsledkom by mali byť šťastnejšie, spokojnejšie deti a lepšie fungujúce rodiny.

Môže vás zaujímať:

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Zvolene, o ktorých vie málokto

Po roku si opäť užijeme krásnu náladu: Vieme, kedy sa Zvolen rozžiari vianočnou atmosférou!

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM