Stanislav Černák Rôzne

Pocta pre dlhoročného dejepisára Hudáka: Vlastivedná sieň v ZŠ Sliač nesie jeho meno

Sliačska základná škola Andreja Sládkoviča sa môže pýšiť výnimočnou Vlastivednou sieňou. Nájsť v nej môžete aj mozaiku z histórie kúpeľného mesta Sliač.

Ilustračný obrázok k článku Pocta pre dlhoročného dejepisára Hudáka: Vlastivedná sieň v ZŠ Sliač nesie jeho meno
Zdroj: TASR

Zaujímavým miestom Základnej školy (ZŠ) A. Sládkoviča v Sliači je Vlastivedná sieň Štefana Hudáka. Hudák bol niekdajší učiteľ dejepisu, miestny historik a lokálpatriot, ktorý sa venoval všetkému, čo súviselo s históriou mesta.

Sieň pomenovaná po ňom vznikla v roku 2005 z iniciatívy žiaka školy Róberta Borbélyho, ktorého už od ranného detstva zaujímala história mesta. „Už vtedy som zbieral materiály o Sliači a zapisoval si rôzne zaujímavosti. Neskôr som dokonca začal písať aj mestskú kroniku,“ hovorí dnes 28-ročný muž.

S Hudákom sa stretol tak, že mu ako miestnemu historikovi išiel ukázať vlastné materiály o Sliači. „Neskôr sme sa pravidelne stretávali a o meste neustále rozprávali,“ spomína. To všetko ho priviedlo k myšlienke napísať projekt miestneho vlastivedného múzea. Sieň otvorili v priestoroch školy v januári 2005 a to, že ju chcú pomenovať po Š. Hudákovi, bolo pre samotného dejepisára prekvapením.

Vlastivedná sieň, ktorá je organizačnou zložkou Mestského kultúrneho strediska v Sliači, obsahuje výstavnú expozíciu Mozaika z histórie a súčasnosti mesta Sliač s asi tisíckou fotografií, ďalších 9000 snímok z histórie mesta, jeho bývalých obcí Hájnik a Rybár a bezprostredného okolia je uložených v niekoľkých škatuliach. Sú tam vystavené aj mestské, školské, pionierske kroniky, ako aj kroniky miestnych organizácií, združení a spolkov z druhej polovice 20. storočia.

Návštevníci môžu uvidieť aj artefakty pôvodnej ľudovej a umeleckej tvorby (predmety denného použitia, nástroje, remeselné produkty, odevy a podobne), artefakty z obdobia druhej svetovej vojny a SNP (prilby, strelivo, uniformy, i časť zostreleného sovietskeho lietadla), videoarchív s takmer 100 pôvodnými filmovými dokumentmi z dejín Sliača a jeho života (väčšinou digitalizované na DVD, resp. vo forme VHS). Súčasťou sú aj historické dokumenty miestneho charakteru, regionálna knižnica s dôrazom na mesto Sliač a okolie.

Pocta pre dlhoročného dejepisára Hudáka
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM