Stanislav Černák Krimi

Podgurážení zvolenskí tínedžeri: Pozrite si, kde v meste pijú najčastejšie!

Letné prázdniny sú nenávratne fuč. Chvíle voľna a nič nerobenia skončili pre mnohých školopovinných. My sme zisťovali od mestských policajtov, koľko prípadov zaznamenali a kde zvolenská mládež popíja najčastejšie.

Ilustračný obrázok k článku Podgurážení zvolenskí tínedžeri: Pozrite si, kde v meste pijú najčastejšie!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako nám prezradila inšpektorka mestskej polície vo Zvolene Katarína Gondášová, z pohľadu mestskej polície sa neplnoletí najčastejšie zdržiavali a niektorí z nich aj popíjali alkoholické nápoje na miestach mimo očí verejnosti. „Boli to najmä park D. Matejovie, areál mestských kúpeľov, areál bývalého Gymnázia Mateja Bela na Lipovci alebo miesta na okraji mesta, ako napríklad na Kuzmányho nábreží za garážami,“ upresnila miesta, kde sa mládež zdržiavala najčastejšie.

Zaznamenali 6 prípadov

A ako to vyzeralo počas tohto leta na území Zvolena? „Mestská polícia v rámci možností vykonáva plánované námatkové kontroly zamerané na dodržiavanie zákona o ochrane pred zneužitím alkoholických nápojov prevažne na verejne prístupných miestach na území mesta a samozrejme počas bežnej hliadkovej činnosti, avšak kontroly v baroch a podnikoch sú väčšinou naplánované v súčinnosti s OO PZ Zvolen,“ vysvetlila Gondášová.

Zvolenskí muži zákona zaznamenali od začiatku roka 2014 spolu 6 prípadov požitia alkoholu osobou mladšou ako 18 rokov, ktorým nebola zaznamenaná nejaká rekordná hodnota alkoholu v dychu. Hodnoty predstavovali od 0,06 promile do 0,56 promile alkoholu v krvi. „Ostatné dychové skúšky preukázali nulovú hodnotu. Ak sa stane, že si stav osoby mladšej ako 18 rokov v dôsledku požitia väčšieho množstva alkoholu vyžaduje nevyhnutnú starostlivosť, je k osobe privolaná rýchla zdravotnícka pomoc,“ konštatuje zvolenská inšpektorka.

Aký je postup?

Popíjanie alkoholu u mladistvých nie je samozrejme len „prázdninovou záležitosťou“. My sme boli zvedaví, ako postupujú policajti v prípadoch, keď zistia u neplnoletého požitie alkoholu. „V prípade, že vznikne podozrenie, že mladistvá osoba požila alkoholický nápoj, je tejto osobe na mieste vykonaná orientačná dychová skúška na zistenie alkoholu v dychu. Ak skúška preukáže pozitívny výsledok je táto skutočnosť v zmysle zákona o ochrane pred zneužitím alkoholických nápojov, oznámená po spracovaní spisového materiálu obci podľa trvalého pobytu neplnoletej osoby a tiež sa kontaktujú rodičia. Samozrejme sa v súvislosti z uvedeným prípadom začne taktiež objasňovanie priestupku na úseku ochrany pred alkoholizmom, ktoré hovorí o zákaze predaja alkoholického nápoja osobe mladšej ako 18 rokov,“ obšírne objasnila Gondášová.

Foto: Ilustračné (MsP)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM