Marcel Mojžiš Rôzne

Podpora aktivít Rómov? Devastácia a sekera 16 000 €!

Zverenie majetku do rúk rómskych organizácii dopadlo nešťastne. Mesto im dalo možnosť stretávať sa a vyvíjať záujmové aktivity v objekte drevenice, ktorý však za krátky čas dokázali zničiť. Rómovia navyše neplatili za nájom ani energie a po sebe zan

Poslanci Detvy zamietli na ostatnom mestskom zastupiteľstve zriadenie komunitného centra pre marginalizované skupiny obyvateľstva. Je za tým najmä nedôvera voči rómskym združeniam, ktoré v uplynulom období nedokázali adekvátne narábať so zvereným majetkom.

„Rómske organizácie mali doteraz možnosť stretávať sa a vyvíjať činnosť v objekte drevenice na Štúrovej ulici,“ povedal primátor Ján Šufliarsky. //„Objekt však za krátku dobu dokázali zničiť a tým, že neplatili za nájom a energie nám zanechali sekeru asi 16 000 eur,“ //dodal.

[blockquote]O zri­adenie centra žiadalo magistrát detvianske združenie DAR (Detvianska aliancia Rómov). Organizácia v uplynulom období zrealizovala niekoľko projektov, smerujúcich k lepšej integrácii Rómov. Naposledy v apríli 2012 ukončila projekt podporený nadáciou Ekopolis na zveľadenie priestoru práve na Štúrovej ulici.[/blockquote] Primátor je napriek rozhodnutiu poslancov ochotný vyčleniť priestor pre zriadenie komunitného centra. Organizácia, ktorá ho bude spravovať sa ale musí zaviazať, že nebude žiadať žiadne peniaze na údržbu a bude pravidelne uhrádzať platby za poskytnuté služby. V takmer 15-tisícovej Detve žije približne 1000 integrovaných i rozptýlených Ró­mov.

SÚVISIACE ČLÁNKY: [link=http://www­.zvolen24.sk/clan­ky?extend.134545_A­ko-Pat-a-Mat:-Isli-kradnut,–prepadli-sa-do-obchodaku!]Ako Pat a Mat: Išli kradnúť, prepadli sa do obchoďáku![/link] [link=http://www­.zvolen24.sk/clan­ky?extend.133307_ZA­BERY-HR%C3%94ZY:-Tragicka-zrazka-4-tinedzerov-pri-Viglasi!]ZÁBERY HRÔZY: Tragická zrážka 4 tínedžerov pri Vígľaši![/link]

zvolen24.sk/tasr Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM