Stanislav Černák Správy

Pokus predať prázdne byty po vojakoch? Nedošla ani jedna ponuka...

Ani opakovaná ponúka na 30 prázdnych bytov v piatich bytových domoch v obci Slatinské Lazy v okrese Detva, ktoré boli kedysi domovom profesionálnych vojakov, nepriniesla očakávaný výsledok.

Ilustračný obrázok k článku Pokus predať prázdne byty po vojakoch? Nedošla ani jedna ponuka...
Zdroj: TASR

Do uzávierky súťaže, vyhlásenej Bytovou agentúrou rezortu ministerstva obrany (BARMO), nedošla žiadna cenová ponuka. Informoval o tom právnik z oddelenia legislatívy BARMO Michal Novák.

Čoskoro vyhlásia už tretie kolo

„Byty sme ponúkali v dvoch režimoch. V jednom bolo v ponuke osem samostatných bytov, v druhom sa predávali zvyšné bytovky, ako celok,“ povedal Novák. V najbližších dňoch agentúra vyhlási už tretie kolo. Samostatné byty sa však podľa Nováka prednostne ponúknu obci a to za polovičnú sumu, určenú znalcom.

Proces predaja bytov, ako prebytočného majetku ministerstva, sa začal už vlani v lete. Najskôr sa ponúkali štátnym organizáciám. Z ich strany však záujem nikto neprejavil. Neskôr celý proces pozdržali personálne výmeny v bytovej agentúre.

Pre obec je aj polovičná cena pridrahá

O byty má stále záujem aj obec. Ako už dávnejšie povedala starostka Darina Hroncová, aj polovičná cena je pre samosprávu privysoká. „Počkáme si, možno byty nikto nekúpi a v ďalšom kole ostane priestor na dobrú cenu aj pre samosprávu,“ podotkla.

Záujem o tieto byty eviduje obec nielen od vlastných občanov, ale aj od obyvateľov okolitých miest a obcí. Zaujímali sa o ne dokonca ľudia mimo banskobystrického kraja. V prípade, že by sa byty zaplnili, súčasný počet asi 485 obyvateľov by sa zvýšil asi o pätinu.

Vojaci sa z bytov v Slatinských Lazoch húfne odsťahovali v rokoch 2006 a 2007. Odišli do nájomných bytov bližšie k pracovisku a to kvôli finančnej podpore a tiež menším nákladom na bývanie.

Bytovky s dvoj až štvorizbovými bytmi postavilo ešte v prvej polovici 90. rokov uplynulého storočia miestne poľnohospodárske družstvo s vidinou rozvoja. Keď sa ale dostalo do problémov, byty predalo rezortu obrany. Ten v nich ubytoval profesionálnych vojakov, slúžiacich na letisku na Sliači či vo Vojenskom výcvikovom priestore na Lešti. Neskôr však aj oni odišli za lepšími podmienkami.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM