Stanislav Černák Správy

Potvrdené vyšetreniami: Mladá mamička (29) s dcérkou (1) zo Zvolena sa nakazili žltačkou!

Zvolenský Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) nahlásil dva prípady žltačky. Ide o mamičku (29) s 1-ročnou dcérkou zo Zvolena.

Ilustračný obrázok k článku Potvrdené vyšetreniami: Mladá mamička (29) s dcérkou (1) zo Zvolena sa nakazili žltačkou!
Zdroj: TASR

Zo Zvolena hlási RÚVZ dva prípady ochorenia na vírusovú hepatitídu typu A, teda žltačku. Ide o rodinný výskyt ochorenia u ženy (29) na materskej dovolenke a jej jednoročnej dcérky. Kvôli žalúdočným ťažkostiam bola pacientka ošetrená na lekárskej službe prvej pomoci vo Zvolene a následne hospitalizovaná na internom oddelení.

„Jej ochorenie na žltačku tohto typu bolo laboratórne potvrdené a preto ju pred tromi dňami preložili na infekčné oddelenie Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. U jej dcérky bola žltačka rovnakého typu potvrdená laboratórne v ten istý deň, ako bola jej mama prevezená do Banskej Bystrice a následne ju tiež hospitalizovali na rovnakom oddelení. Ani jedna z pacientok neboli proti žltačke typu A očkované,“ priblížila hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Ako ďalej uviedla hovorkyňa, tak v ohnisku nákazy boli vykonané protiepidemické opatrenia, hlavne dezinfekcia, a nad ľuďmi, ktorí s chorými prišli do kontaktu, bol nariadený zvýšený zdravotný dohľad. „Znamená to, že 54 dní budú chodiť v stanovených intervaloch k svojmu obvodnému lekárovi na kontroly,“ dodala.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM