Jakub Forgács Správy Samospráva

Pozastavené nové investície aj výpadok daní: Zvolen čelí 2. vlne koronavírusu

Mesto muselo podľa slov hovorcu prejsť do úspornejšieho režimu a pozastavená tak bola príprava všetkých nových investícií.

Ilustračný obrázok k článku Pozastavené nové investície aj výpadok daní: Zvolen čelí 2. vlne koronavírusu
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V posledných dňoch sledujeme na celom Slovensku výrazný nárast počtu pozitívne testovaných na nový koronavírus. Hoci Banskobystrický kraj má zo všetkých krajov zatiaľ najnižší počet zistených prípadov, čísla narastajú aj v našich končinách a viaceré okresy už prepli farbu COVID semaforu. Zaujímalo nás preto, ako je Zvolen pripravený na druhú vlnu.

Výpadok financií

„Prvú vlnu pandémie Zvolen zvládol bez výraznejších problémov, a to nielen vďaka opatreniam prijatým krízovým štábom mesta, ale aj kvôli zodpovednosti svojich obyvateľov. Opatrenia sú, samozrejme, nastavené aj pre druhú vlnu, jej dopad však bude opäť závisieť od samotných ľudí a od toho, do akej miery ich budú rešpektovať,“ uviedol pre spravodajský portál Dnes 24 hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška.

„Koronavírus so sebou priniesol ťažkosti nielen v zdravotnej, ale aj v ekonomickej oblasti. V prípade nášho mesta ide o výpadok financií vo výške takmer jeden milión eur len na podielových daniach. Pochopiteľne mesto muselo prejsť do úspornejšieho režimu, pozastavená tak bola príprava všetkých nových investícií,“ pokračoval Svatuška so slovami, že situácia sa však postupne mení.

Dopad na kultúru

Štát v uplynulých týždňoch ponúkol samosprávam pomoc v podobe možnosti čerpania bezúročnej pôžičky na projekty, ktoré dokážu uskutočniť do konca tohto roka.

„Mesto Zvolen patrí medzi tie mestá, ktoré spĺňajú podmienky na prijatie spomenutých peňazí a bude sa o ne uchádzať. Ide o viac ako 900-tisíc eur, z ktorých bude doplatená rekonštrukcia Parku Ľ. Štúra a jeho okolia,“ uviedol ďalej hovorca.

Vlastné ušetrené peniaze v rovnakej výške tak budú podľa jeho slov môcť byť použité na štyri projekty: rekonštrukciu školských dvorov oboch ZŠ na Jilemnického ulici, dokončenie rekonštrukcie ulice Imatra, oprava príjazdovej cesty k škôlke na ulici J. Bánika a vybudovanie nového chodníka na ulici Generála Svobodu.

Ako spomenul Svatuška, dopady koronavírusu sú zreteľné aj v oblasti kultúry – mesto bolo nútené zrušiť tradičný jesenný jarmok, neuskutočnia sa obľúbené majstrovstvá vo varení bryndzových pirohov a ďalšie podujatia. „Táto situácia obzvlášť postihuje práve Zvolen, ktorý je už niekoľko rokov známy svojimi kultúrnymi podujatiami, či už priamo na námestí alebo mimo neho.“ dodal.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM