Nicole Regecová Samospráva

Pozemky za zvolenskou Europou sa dražiť nebudú. Ako ich chce získať mesto?

Nedávno Zvolen obletela správa o tom, že mesto chce v dražbe odkúpiť svoje niekdajšie pozemky. Situácia však naberá nový spád. Môže za to rozhodnutie súdu!

Ilustračný obrázok k článku Pozemky za zvolenskou Europou sa dražiť nebudú. Ako ich chce získať mesto?
Zdroj: Dnes24.sk

Lukratívne pozemky, na ktorých mala stáť druhá časť zvolenského nákupného centra Europa Shopping Center sa takmer ocitli v dražbe. Mesto sa rozhodlo, že ich odkúpi, aby nestratilo dosah nad ich využitím. Tento krok napokon nebol potrebný, súd predbežným opatrením dražbu zrušil.

Dražba?

Pozemky pod bývalým kinom Mier predalo Mesto Zvolen spoločnosti VAV Invest v roku 2014. Použité mali byť na výstavbu druhej etapy nákupného centra ESC. Dodnes však k takémuto kroku nedošlo. Medzičasom sa VAV Invest dostal do konkurzu, pozemky cez viaceré spoločnosti prešli až na spoločnosť EUROPA F2, ktorá ich len pred pár týždňami navrhla do dražby.

„Akonáhle sme sa dozvedeli o dražbe pozemkov, začali sme konať. Mesto ich v minulosti predalo za jediným účelom – aby na nich stálo obchodné centrum. Ak by boli v dražbe predané, mohlo by sa s nimi stať čokoľvek a úplne mimo našej kontroly. Keďže nebol jasný právny stav prevodu pozemkov a najmä vyhlásenej dražby, ostávala jediná možnosť ako pozemky pre mesto zachrániť – pokúsiť sa ich vydražiť,“ hovorí primátorka Zvolena Lenka Balkovičová.

Rozhodnutie súdu

Napokon to nebolo nutné. Okresný súd v Banskej Bystrici rozhodol o povinnosti upustiť od dražby. „Vzhľadom na to, že správca zapísal tieto nehnuteľnosti do súpisu konkurznej podstaty úpadcu, listom zo dňa 23. 6. 2016 oznámil dražobníkovi, že uvedené nehnuteľnosti podliehajú konkurzu vyhláseného na majetok úpadcu,“ konštatuje súd v odôvodnení svojho rozhodnutia.

Konkurzný správca ako aj súd sa tak stotožnili s pôvodným názorom Mesta Zvolen, že pozemky patria do konkurzného konania vyhláseného na spoločnosť VAV Invest. „Rozhodnutie znamená šancu, že sa o pozemky budeme môcť uchádzať priamo v konkurze. V prípade ich nadobudnutia tak celý proces nebude môcť nikto spochybniť, kým pri vydražení takáto možnosť nastať mohla,“ dodáva primátorka.

Čítajte tiež:

Zvolenskí poslanci rozhodli. Sťažnosť ohľadom verejnej súťaže vyriešená

Nová šéfredaktorka Zvolen24.sk v ROZHOVORE: Nikdy nebudú všetci spokojní

Foto: ilustračné

Zdroj: Mesto Zvolen
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM