Monika Obrtalová Rôzne

Požiar v Hornom Jelenci sa podarilo lokalizovať

Požiar lesa v časti Horný Jelenec v katastrálnom území Starých Hôr v okrese Banská Bystrica sa konečne podarilo lokalizovať. Ako uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Bibiána Bendíková, na základe

Ako Bendíková ďalej priblížila, o 7.00 h sa zasahujúci príslušníci vystriedali a doplnila sa hasičská technika. Momentálne sa na mieste požiaroviska nachádza 166 príslušníkov HaZZ s 19 cisternami a 17 druhmi ďalšej hasičskej techniky. Je tu tiež 25 zamestnancov Lesov SR. V nočných hodinách 43 príslušníkov HaZZ vykonávalo monitorovanie a hliadkovanie na celom území zasiahnutom požiarom.

V pondelok v neskorých večerných hodinách prišiel na postihnuté miesto aj minister vnútra SR Daniel Lipšic. Kvôli požiaru sa rozhodol ukončiť účasť na ministerskej rade v Luxemburgu. Médiám oznámil, že požiar sa o 18.00 h podarilo lokalizovať. „Z pôvodnej zasiahnutej plochy okolo 100 hektárov (ha) je požiar lokalizovaný približne na štvrtinovej ploche,“ uviedol Lipšic.

„Naozaj sa nám podaril husársky kúsok, pretože takýto požiar v takomto neprístupnom teréne minimálne lokalizovať je dosť veľké umenie,“ pokračoval prezident HaZZ Alexander Nejedlý. Úplná likvidácia bude podľa jeho slov trvať možno deň, dva či tri. „Pretože teraz naozaj ku každému koreňu, stromu musí hasič prísť a niekoľkými litrami vody uhasiť lokálne ohniská“, dodal Nejedlý s tým, že inak by sa v priebehu niekoľkých minút mohol požiar rozšíriť.

V pondelok okolo poludnia horelo na 80–85 ha zmiešaného lesa, požiar sa popoludní rozšíril na 100 ha. Na mieste zasahovalo 178 príslušníkov HaZZ. Boli tu zbory z Banskobystric­kého, Žilinského, Bratislavského a Prešovského kraja, obecné hasičské zbory, ako aj príslušníci PZ a lesní robotníci. Pri hasení tiež pomáhali vrtuľníky Ministerstva vnútra a Ministerstva obrany SR. Požiar v lokalite bol oznámený v nedeľu (10.4.) o 14.25 h. Rozsiahly lesný požiar nad Starými Horami neďaleko Banskej Bystrice vypukol tiež v apríli 2007. Zasiahol vtedy asi 115 hektárov. Podarilo sa ho uhasiť približne po desiatich dňoch.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM