Jakub Forgács Správy

Poznáme nové rebríčky stredných škôl: Tieto zvolenské dopadli najlepšie

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) vydal aktualizované rebríčky slovenských škôl, v ktorých sa odrazili najnovšie údaje. Ako sa umiestnili zvolenské stredné školy?

Ilustračný obrázok k článku Poznáme nové rebríčky stredných škôl: Tieto zvolenské dopadli najlepšie
Zdroj: TASR

Inštitút INEKO priniesol nové hodnotenia stredných škôl. „Hodnotenie odráža dosiahnuté výsledky na dlhšom časovom horizonte,“ uvádza INEKO s tým, že pri stredných odborných školách (SOŠ) majú písomné maturity váhu 40 %, regionálna uplatniteľnosť študentov má váhu 50 % a mimoriadne výsledky 10 %. „Pri gymnáziách berieme do úvahy tie isté ukazovatele ako pri SOŠ, avšak vzhľadom na iné zameranie gymnázií majú tieto ukazovatele iné váhy, a to postupne 60, 25 a 15 %. Pri všetkých školách pritom berieme do úvahy údaje za posledné dostupné 4 školské roky,“ píše na stránke inštitútu s tým, že novšie údaje majú pri hodnotení vyššiu váhu.

Medzi SOŠ obhájila prvé miesto Obchodná akadémia v Trnave (Kukučínova 2). Na druhom a treťom mieste sú SPŠ elektrotechnická na Plzenskej ul. v Prešove a Stredná zdravotnícka škola na Farskej v Nitre. Pri gymnáziách je na prvom mieste Gymnázium Jura Hronca (Novohradská) v Bratislave. Druhé miesto obsadilo Gymnázium sídliace na Poštovej 9 v Košiciach a tretia je Škola pre mimoriadne nadané deti – Gymnázium na Teplickej 7 v Bratislave.

Medzi najlepšie gymnáziá a stredné odborné školy na Slovensku sa nedostala ani jedna zo Zvolena. Ak sa však pozrieme len na hodnotené gymnáziá v rámci Banskobystrického kraja, z nášho mesta je v TOP 20 jediný zástupca, a to Gymnázium Ľ.Š. Hronská 3 na 7. mieste s hodnotením 5,8.

SOŠ v kraji

Posvietili sme si aj na krajské poradie v stredných odborných školách (SOŠ), ktoré sú hodnotené samostatne. Poradie škôl zo Zvolena je nasledovné:

  • 8. Stred. zdravot. škola J. Kozáčeka 4, Zvolen – 6,4
  • 22. SOŠ technická J. Švermu 1, Zvolen – 4,9
  • 25. SOŠ drevárska Lučenecká 17, Zvolen – 4,7
  • 28. SOŠ podnikania ul. Nám. Mládeže 17, Zvolen – 4,3
  • 29. SPŠ dopravná Sokolská 94, Zvolen – 4,2

Upozornenie

INEKO upozorňuje, že tieto rebríčky komplexne nehodnotia kvalitu školy, ale informujú o výsledkoch žiakov. Výsledky vstupujúce do rebríčkov nezohľadňujú rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces (napríklad rozdiely v sociálnom zázemí), nepokrývajú celý obsah vzdelávania a nemerajú ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom.

Rebríčky tak nemusia plne vypovedať o kvalite školy, môžu však byť užitočným pomocným ukazovateľom pri výbere školy a najmä by mali pritiahnuť záujem verejnosti k diskusiám o kvalite škôl. Pre získanie presnejšieho obrazu by sa rodičia mali učiteľov pýtať na ďalšie uplatnenie absolventov, či už v prijímaní na vyšší stupeň vzdelávania alebo pri vstupe na trh práce. Dôležité sú aj informácie o účasti študentov na rôznych súťažiach, o technickom vybavení alebo o štruktúre predmetov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM