Kultúra

Pozrite sa, ako vidia svet. Vo Zvolene vystavia práce ľudí s mentálnym postihnutím

V Lesníckom a drevárskym múzeom bude výstava prác ľudí s mentálnym postihnutím.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite sa, ako vidia svet. Vo Zvolene vystavia práce ľudí s mentálnym postihnutím
Zdroj: TASR

V krajine snov bola téma tohtoročného výtvarného salónu ľudí s mentálnym postihnutím, ktorý organizuje Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím (ZPMP) v SR v spolupráci s Lesmi SR a Lesníckym a drevárskym múzeom (LDM) vo Zvolene. Práce, ktoré na výstavu vybrala odborná porota, budú v LDM sprístupnené od 22. novembra 2018.

Ako uviedol hovorca Lesov SR Radko Srnka, výtvarný salón ZPMP prináša cennú príležitosť, ktorá pomáha prekonávať bariéry a hľadá porozumenie medzi ľuďmi s postihnutím a širokou verejnosťou. LDM týmto projektom nadväzuje na dlhodobú spoluprácu a podporu hendikepovaných vo Zvolene.

Výstava má ambície oboznámiť širokú verejnosť s výtvarným nadaním a spôsobmi, akým stvárňujú svoj svet ľudia s mentálnym postihnutím. Do aktuálneho 23. ročníka sa zapojilo 36 účastníkov – domovov sociálnych služieb, špeciálnych materských, základných a praktických škôl, miestnych združení a jednotlivcov z celého Slovenska.

O výstavnej kolekcii rozhodovala odborná porota v zložení výtvarníčka Tatiana Harachová, akademický maliar Juraj Šufliarsky a výtvarník Pavol Móza. Odbornou garantkou projektu 2018 je akademická maliarka Katarína Kuzmová. K výstave bol vydaný plagát, leták a skladačka, ktoré navrhla grafická dizajnérka Zuzana Chmelová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM