Jozef Sliacky Iné športy

Pozvánka na Novembrový pochod

Pred 6 rokmi, 17. novembra 2004, sme sa s priateľmi - turistami - vybrali po trase spájajúcej dve významné študentské centrá - Banskú Štiavnicu a Zvolen. Vtedy sa nás zišlo vari dvadsať. V stredu si tento pochod zopakujeme po siedmy krát.

Hneď na úvod si dovolím poznamenať, že nápad turisticky spojiť Banskú Štiavnicu so Zvolenom vzbudzoval nádej, že sa ho chytia mladí ľudia a najmä študenti vo Zvolene a okolí. Ukázalo sa však, že na železničnej stanici v Banskej Štiavnici, kde je štart túry, sa stretávame prevažne takí, čo už študentské roky máme dávno za sebou. Nevadí. Čo je potešiteľné, je fakt, že sa nápadu chytil Klub slovenských turistov Slávia pri Technickej univerzite vo Zvolene a aj vďaka tomu sa v stredu dožije svojho siedmeho pokračovania. Na základe spomenutých skúseností by pochodu skôr ako Študentský prischol iný názov, možno jednoducho: Novembrový pochod.

Odchod vlaku zo Zvolena je o 6,54 hod. Z Banskej Štiavnice vedie túra po červenej značke do Banského Studenca, v ktorom zmeníme farbu a podľa zelených značiek okolo vodnej nádrže pokračujeme do lesnatého masívu Skalka, ktorá je severovýchodnou časťou Štiavnických vrchov. Cesta mierne stúpa, občas sa otvoria výhľady do okolia Banskej Štiavnice a Banskej Belej, v sedle Volárska si obyčajne doprajeme zaslúžené občerstvenie. Je to príjemné miesto na okraji lúky a riedkeho jaseňového porastu. Značky pokračujú dolu lesom a popri hrobe neznámeho rumunského vojaka, ktorý tu zahynul v marci 1945, a pomedzi polia a lúky prídeme do dediny Dubové, odkiaľ je do Zvolena autobusový spoj. Celkom ide asi o 5 hodín nenáročnej chôdze.

Prvé dva ročníky sme viedli ďalej cez Bacúrov a Pustý hrad až do Zvolena. Vzhľadom na krátky deň a niekedy aj na nie celkom vhodné počasie, čo je pre november pochopiteľné, sa však toto ukázalo ako príliš náročné, čo však neznamená, že by si to v stredu zdatnejší turisti nemohli vyskúšať. Musia však počítať s ďalšími asi tri a pol hodinami šliapania.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM