Webnoviny - Rôzne

Pre listériu sťahujú z trhu syry Milsy

Mliekarenská spoločnosť Milsy, a. s. v Bánovciach nad Bebravou pre listériu preventívne sťahuje z trhu výrobky od svojho rakúskeho subdodávateľa Prolactal GmbH Werk Hartberg.

Listéria sa vyskytla v jednom jeho výrobku v Nemecku. „V záujme ochrany spotrebiteľov preventívne sťahujeme z trhu všetky nízkotučné syry radu Bánovecké syrčeky Milsy 100 g, Bánovecké syrčeky paprikové Milsy 100 g a Pôstny syr Milsy s bielou plesňou, ktoré boli vyrobené v januári 2010 a majú trvanlivosť do 20. januára, 9. februára a 28. februára," uviedol výkonný riaditeľ Milsy, a.s. Stanislav Voskár.

Firma sa tak rozhodla napriek tomu, že kontrolné odbery z týchto výrobkov výskyt baktérie Listeria monocytogenes nepotvrdili. "O vzniknutej situácii sme už informovali všetkých obchodných partnerov, ktorí naše výrobky predávajú,“ dodal Voskár. Prízvukuje, že výskyt baktérie sa netýka prevádzky v Bánovciach nad Bebravou. Milsy okamžite prerušila odber výrobkov od spoločnosti Prolactal GmbH Werk Hartberg, kým kontrolné odbery z nových výrobkov potvrdených Štátnou veterinárnou a potravinovou správou v Rakúsku nepotvrdia ich nezávadnosť.

Milsy nedisponuje informáciou, že by sa na Slovensku objavil prípad nákazy po konzumácii výrobkov dodávaných od spoločnosti Prolactal GmbH Werk Hartberg. Podľa nej je však nutné mať na zreteli, že listérie môžu spôsobiť ťažké infekčné ochorenia u chorých, oslabených, tehotných alebo u novorodencov. U zdravých ľudí sa infekcia vyskytuje len ojedinele. „Všetci spotrebitelia, ktorí si tieto výrobky na trhu už zakúpili, môžu ich vrátiť na mieste, kde si výrobok zakúpili a budú im vrátené peniaze," uviedol Voskár s tým, že sa spoločnosť odberateľom a spotrebiteľom úprimne ospravedlňuje. Milsy bude o vývoji situácie informovať ďalej.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM