Peter Handzuš Hokej

Prečo je Goooly nemý?

Gooolyho identita prísne tajná, v jeho kostýme je Kanaďan.

Predstaviť si majstrovstvá sveta bez hokejového maskota snáď ani nejde. Ani v Bratislave a Košiciach nechýbajú obľúbené postavičky, ktoré počas zápasov vytrvalo bavia divákov. Nás zaujímalo, kto sa v ich kostýmoch ukrýva a aké je pozadie ich práce. Totožnosť ľudí v Gooolyho kostýme je však zahalená tajomstvom. Aj preto sme na túto tému vyspovedali riaditeľku pre komunikáciu Michaelu Grendelovú.

Ak sa vám v útrobách štadióna podarí stretnúť maskota Gooolyho, veľmi si s ním nepokecáte. „Maskot nerozpráva. Dorozumieť sa s ním môžete len „hokejovou“ rečou. S každým si rád podá ruku, tľapne, pozdraví, možno dá pusu. Rozprávať však majú striktne zakázané,“ prezrádza zaujímavý fakt Michaela Grendelová, riaditeľka pre komunikáciu. Dôvodov je viacero, jedným je aj snaha o zachovanie ilúzií u detských divákoch. „Vlci predsa nerozprávajú,“ usmiala sa Grendelová, aby ďalej dodala: „Ľudia v kostýme vlka sú inkognito. Svoju tvár neukazujú a len veľmi málo ľudí na štadióne vie, ako v skutočnosti vyzerajú. Priznám sa, ani ja som ich ešte nevidela. Diváci ich neuvidia trebárs ani v polovičnom kostýme. Je to aj preto, aby deti nestratili akési ilúzie a aby mali z maskota ešte lepší dojem,“ vysvetľovala pani Grendelová.

Pod vlčím kostýmom sa v skutočnosti ukrývajú kanadskí animátori špeciálne trénovaní na takúto akciu. Na každom zápase sa o ich umení presviedčajú tisícky divákov, Gooolyho šou si s obľubou vyberá aj réžia informačnej kocky. V menej záživných zápasoch je umenie školených animátorov často najzaujímavejším divadlom na štadióne. „Každý animátor môže ísť na podujatie takéhoto rangu približne až po roku, počas ktorého absolvuje niekoľko podujatí a zápasov nižšej kategórie. Medzitým sa musí zžiť so svojím kostýmom, s publikom. Je to naozaj veda, čo sa za ich umením skrýva. Ľudia, ktorí ich vidia v akcii určite budú súhlasiť keď poviem, že je to naozaj profesionálny výkon. Hádžu sa cez zábradlia, schody berú po šesť. Ich pohyb je neporovnateľný s ľuďmi, ktorí s tým nemajú skúsenosti,“ chváli Michaela Grendelová vystúpenia tradičných bavičov publika.

Kanadskí herci obliekajúci si kostým slovenského maskota prišli do dejiska MS len krátko pred začiatkom turnaja. Zoznámili sa s oboma halami, premysleli si svoj program. Ten je skutočne náročný, veď postavička maskota Gooolyho sa v priebehu zápasov prakticky nezastaví. Po tribúnach sa presúva s typickou ľahkosťou, prehliadnuť ho je nemožné. Je pochopiteľné, že fyzicky náročnú prácu nerobí nik zdarma. Ale odmena pre kanadských animátorov je takisto tabu. „To je naša interná vec a nevyjadrujem sa k tomu,“ odpovedala Michaela Grendelová na otázke o odmene pre Gooolyho. Hoci by sa mohlo zdať, že Goooly si môže robiť prakticky čokoľvek a bude za to chválený, opak je pravdou. Aj vystúpenie týchto hercov je pod dohľadom zodpovedných. „Animátori majú svojho supervisora, ktorý dozerá na to, kde a ako sa pohybujú. Vždy sú im zároveň nápomocní. Výkony maskotov v podstate posudzujeme aj my, členovia organizačného výboru. Keby sme mali voči ich práci nejaké pripomienky, nebodaj sťažnosti, určite to oznámime. Zatiaľ však môžem povedať, že animátori sú skutočne perfektní, absolútne skvelí,“ nešetrí chválou riaditeľka pre komunikáciu. Niektorí animátori majú zo šampionátov viac skúseností, než mnohí hráči. Môžu teda porovnávať reakcie publika. Majstrovstvá sveta sa konávajú v rôznych krajinách, rôznych kultúrach, rozdielne je veľakrát aj publikum. Reakcie divákov na maskotov sú však na Slovensku podobné ako hocikde inde. „Je tu fantastické hokejové publikum, ktoré vôbec nereaguje inak ako inde na svete. Deti nečakajú na nič iné, len sa s maskotom odfotiť, potriasť mu rukou. Plyšák je pre nich veľkým lákadlom,“ dodala Michaela Grendelová.

Text: Martin Hrotek www.hokejportal.sk Foto: TASR

pp_0504_goooly
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM