Martin Károly Rôzne

Prečo Mesto Zvolen prihodilo hokejistom?

Na zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) vo Zvolene, ktoré sa uskutočnilo v pondelok 28. novembra, odsúhlasili poslanci zvýšenie tohtoročného rozpočtu. V rámci tejto zmeny sa zvýšila i položka prísunu financií pre Hokejový klub mesta (HKm) Zvolen.

V návrhu na zmenu rozpočtu to vysvetľovala vedúca ekonomického odboru Mestského úradu vo Zvolene Alena Gáborová. Uviedla, že ide o „zvýšenie dotácie pre HKm Zvolen z dôvodu zvýšených nákladov na elektrickú energiu, ktoré vznikli počas rekonštrukcie chladiaceho zariadenia na Zimnom štadióne vo výške 23 836 eur.“ O túto čiastku sa teda mala zvýšiť pôvodne schválená dotácia pre HKm, ktorú na rok 2011 schválili ešte vlani poslanci MsZ vo výške 300 000 eur (z toho 197 000 eur na energie).

V dôvodovej správe sa uvádza, že zvýšené náklady na elektrickú energiu vznikli pri rekonštrukcii chladiaceho zariadenia od apríla do októbra tohto roku. Počas októbra potom viackrát rokovali zástupcovia Mesta Zvolen a HKm, aby sa dohodli na presnom vyčíslení nákladov z oboch strán. Pri posudzovaní objektívnosti zvýšenia nákladov na elektrickú energiu boli zohľadnené viaceré faktory. V období od júla do začiatku októbra bolo v prevádzke technické provizórium, ktorým bola zabezpečená výroba ľadu na zimnom štadióne a ktoré bolo náročné na spotrebu elektrickej energie. Magistrát zohľadnil aj medziročný rast cien elektrickej energie a zvýšenie energetickej náročnosti nepriameho systému chladenia.

V diskusii o výške dotácie vystúpil aj generálny manažér HKm Zvolen Ivan Piovarči. Pripomenul, že financie z mestskej kasy využíva klub predovšetkým pre činnosť detských a mládežníckych družstiev, čo pomáha skvalitniť ich úroveň. Tentoraz však treba zohľadniť aj náklady na elektrickú energiu. Na otázku poslanca Martina Caudta „koľko odchovancov zvolenského hokeja je v A-mužstve?“ odpovedal Piovarči, že v širšom kádri je ich 13. V našej celoštátnej hokejovej súťaži patrí toto číslo medzi najvyššie. A potešiteľné sú aj výsledky žiackych a dorasteneckých družstiev, z ktorých väčšina patrí medzi slovenskú špičku. Poslanci napokon zvýšenie dotácie podporili a odhlasovali ho.

Text a foto: Martin Mázor

MsZ Hokej
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM