Jakub Forgács Správy

Pred 100 rokmi vznikol predchodca Gymnázia Ľudovíta Štúra. Vo Zvolene to pripomenú viaceré podujatia

Štátna reálka vznikla na základe výzvy vtedajšieho ministra školstva prvej Československej republiky, ktorý vyzval Stanislava Kovandu, profesora Štátneho gymnázia v Přerove, aby sa ujal prác potrebných pre otvorenie novej školy vo Zvolene ako jej prvý riaditeľ.

Ilustračný obrázok k článku Pred 100 rokmi vznikol predchodca Gymnázia Ľudovíta Štúra. Vo Zvolene to pripomenú viaceré podujatia
Zdroj: TASR

Vo Zvolene si v týchto dňoch pripomínajú 100 rokov od založenia predchodcu dnešného Gymnázia Ľudovíta Štúra – Štátnej reálky. Aj keď je dátum vzniku školy spojený s 12. májom, spomienkové podujatia sa konajú počas celého roka.

„Už v apríli bola v priestoroch Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene sprístupnená výstava s názvom Vôňa školy (ne)dávnych čias. Prvá Štátna reálka sídlila v roku 1919 práve v budove múzea,“ povedala riaditeľka gymnázia Ivetta Vidová.

Ďalšiu výstavu z histórie školy pripravuje vedenie gymnázia na september do výstavných priestorov Starej radnice na Námestí SNP. „V októbri sa potom v Divadle Jozefa Gregora Tajovského uskutoční slávnostná akadémia, kde by sme chceli aj pokrstiť knihu 100. rokov gymnázia, spojenú so stovkou príbehov našich žiakov a pedagógov,“ priblížila Vidová.

Štátna reálka vznikla na základe výzvy vtedajšieho ministra školstva prvej Československej republiky, ktorý vyzval Stanislava Kovandu, profesora Štátneho gymnázia v Přerove, aby sa ujal prác potrebných pre otvorenie novej školy vo Zvolene ako jej prvý riaditeľ. Prvý školský rok v priestoroch Mestskej detskej opatrovne – dnešného Lesníckeho a drevárskeho múzea na Námestí SNP – tak trval v čase od 29. mája do 15. júla 1919.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM