Stanislav Černák Rôzne

Pred rokom 1989 to bolo takmer nemožné: Dôležitosť verejného záujmu je veľká

Pred rokom 1989 by to bolo prakticky nemožné. Reč je o verejnej diskusii na akúkoľvek tému. A práve o verejnom záujme chce informovať ľudí občianske združenie Slatinka, chce poukázať aj na rôzne problémy s ním súvisiace.

Ilustračný obrázok k článku Pred rokom 1989 to bolo takmer nemožné: Dôležitosť verejného záujmu je veľká
Zdroj: TASR

Vo zvolenskej kaviarni Džezva sa o dva týždne (21. januára) uskutoční prvá diskusia o tom, čo je to verejný záujem. Debata je súčasťou projektu Združenia Slatinka s názvom Verejný záujem – záujem verejnosti, ktorý má za cieľ upozorniť na problémy z praxe, keď o verejnom záujme rozhodujú iba politici a prakticky nikto nedáva na misku váh rôznorodé kolektívne a individuálne záujmy a práva.

Ako prezradila členka združenia Martina Paulíková, pred rokom 1989 bola verejná diskusia o verejnom záujme prakticky nemožná. „Desaťročia platilo, že všetko, čo označil štát za verejný záujem, bolo nespochybniteľné, nadradené iným záujmom a bez pochýb v záujme verejnosti. V diskusii budeme hľadať odpovede na to, či a ako sa táto prax zmenila, aké sú jej dôsledky a či existujú možnosti pre občanov vstúpiť do rozhodovania o stavbách a činnostiach vo verejnom záujme,“ konštatovala.

Združenie Slatinka poverilo externých expertov, aby urobili k tejto téme analýzu legislatívy a rozhodnutí zo Slovenska aj zahraničia. Odborníci majú rozobrať všetkých osem územných plánov regiónov a vybraných 15 plánov miest a obcí. „Združenie plánuje zorganizovať niekoľko stretnutí pre predstaviteľov mimovládnych organizácií, samospráv, médií, pre úradníkov aj politikov,“ povedala ďalej Paulíková.

Súčasťou projektu bude aj účasť na rozhodovaní o modelovej kauze verejnoprospešnej stavby neprijatej miestnou verejnosťou – o vodnom diele Slatinka. Výstupom aktivít bude brožúra s najvážnejšími zisteniami o dosahoch súčasnej praxe pri definovaní stavieb a činností vo verejnom záujme, ktorá sa vyznačuje neúčasťou verejnosti. Ambíciou je tiež spracovať odporúčania a návrhy na legislatívne zmeny.

„So spojeniami verejný záujem či verejnoprospešná stavba sa väčšinou stretávame pri reportážach o diaľniciach, priehradách či ťažbe nerastov. Kým sa nás priamo netýkajú, má väčšina z nás pocit, že ide o situáciu, keď by mal jednotlivec ustúpiť verejnému blahu, prispôsobiť sa a spoločnosť mu obmedzenia primerane zaplatí,“ priblížila ďalej problematiku aktivistka.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM