Stanislav Černák Šport

Preteky automobilov do vrchu: Na Ostrej Lúke dominoval Béreš ml., celkovým šampiónom Drotár

Záverečné, v poradí 12. pokračovanie Medzinárodných majstrovstiev Slovenska v pretekoch automobilov do vrchu, bolo na programe počas tohto víkendu na Ostrolúckom kopci. Ten ovládli rally špecialisti Jozef Béreš ml. a vlaňajší šampión z Ostrej Lúky Igor Drotár.

Ilustračný obrázok k článku Preteky automobilov do vrchu: Na Ostrej Lúke dominoval Béreš ml., celkovým šampiónom Drotár
Zdroj: Dnes24.sk

Oba pretekárske dni, sobotu aj nedeľu poznačilo nepriaznivé a upršané počasie. To sa prejavilo najmä na jednotlivých časoch a aj na diváckej účasti. V sobotu to ešte nebolo také hrozné, teda najmä počas ostrých súťažných jázd. V nedeľu lialo s menšími prestávkami prakticky neustále počas tréningov aj pretekov.

Najlepší rally špecialisti

Posledné podujatie na trati Budča Ostrá Lúka ovládol v konkurencii 53 jazdcov Jozef Béreš ml. na Mitsubishi Lancer Evo 39, ktorý v oboch dňoch bol rýchlejší ako vlaňajší víťaz na tejto trati Igor Drotár (Škoda Fabia WRC). Drotár bol počas oboch dní na druhom mieste. V sobotu bol na 3. mieste Ján Miloň (Škoda Fabia WRC) a v nedeľu obsadil bronzovú priečku Michal Kovalčík st. (Škoda Fabia S 2000). Zaujímavá je priemerná rýchlosť víťaza, ktorú dosiahol na tejto 2650 metrov dlhej trati. V sobotu bola 116,46 km/h a v nedeľu na kompletne mokrej trati bola 114,47 km/h.

Prepísal históriu

Na boj o titul absolútneho slovenského šampióna však výsledky z Ostrolúckeho kopca už vplyv nemali. Rozhodlo sa o ňom v predošlých pretekoch v Čiernom Balogu. Prvýkrát v histórii sa majstrom Slovenska stal Igor Drotár, ktorý tak má ako prvý v histórii titul z dvoch disciplín, rally a preteky automobilov do vrchu. „Majstrovský titul nám ušiel minulý aj predminulý rok. Z titulu mám veľkú radosť. Je to kolektívny šport a veľká vďaka patrí všetkým zainteresovaným. V našej histórii nie je športovec, ktorý by sa v dvoch disciplínach stal absolútnym majstrom. No a ja som musel na to čakať 60 rokov (smiech). Titul mi nepadol sám do lona, bol ťažko vybojovaný. Okrem víťazstiev a tesných súbojov som tento rok prežil aj haváriu pri 200-km rýchlosti,“ podelil sa svojimi pocitmi pre portál rally.sk novopečený slovenský kráľ kopcov Igor Drotár.

Jedna nehoda

Aj napriek upršanému počasiu mohli vidieť diváci vskutku výborné výkony na tejto obľúbenej trati. O majstrovstve jazdcov svedčí, že na väčšinou mokrej trati bola počas celého víkendu iba jedna nehoda. V sobotu skončil vo zvodidlách Marek Hajšo na Renaulte Clio. „Okrem ohnutého závesu predného pravého kolesa sa našťastie nič vážne nestalo. Do nedele dal auto dokopy a jazdil opäť. Všetci jazdci sú profesionáli, takže aj napriek nepriaznivému počasiu mali preteky hladký priebeh,“ povedal pre Zvolen 24 tajomník pretekov Milan Černák.

Matuška prvý vo svojej kategórii

V štartovom poli bol jediný Zvolenčan, 30-ročný Martin Matuška, jazdiaci na vlastnoručne vyrobenej formule Matuška F1.26. V sobotu skončil v celkovom hodnotení na 48. mieste so súčtom časov z oboch súťažných jázd 3:48,451 a v nedeľu si polepšil, bol na 45. priečke, so súčtom časov 3:55,887. Počas oboch dní vyhral svoju kategóriu NF-1000 a stal sa v nej v sezóne 2014 najlepším na Slovensku. V kategórii formúl obsadil v celkovom seriáli pekné tretie miesto.

Banskobystričan Jaroslav Baránek (Ferrari 308 GT4 Dino), známy aj vo Zvolene, skončil v sobotu v celkovom hodnotení Ostrolúckych pretekov na 34. mieste (3:20,703) a v nedeľu na 38. mieste (3:33,344). Vo svojej triede historckých vozidiel bol počas oboch dní na tretej priečke.

Foto: Martina Černáková

Preteky do vrchu na Ostrej Lúke: Videá z trate!
18
Galéria
Preteky automobilov do vrchu na Ostrej Lúke v OBRAZOCH!
32
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM