Monika Obrtalová Rôzne

Pribudlo 280 tisíc kubických metrov kalamitného dreva

Extrémne zrážky a nárazový vietor spôsobili v minulých dňoch kalamitu v lesoch obhospodarovaných štátnym podnikom Lesy Slovenskej republiky. Najviac stromov padlo v Odštepnom závode Smolenice. Celkovo evidujú Lesy Slovenskej republiky 280 tisíc m3 pa

//„V utorok 25. mája tam do rána padlo ďalších 500 kubíkov. Rozmočená je pôda v lesoch, ale aj lesné cesty. Nevieme ešte, či tam už začneme zasahovať, alebo počkáme, kým pôda preschne,“ //konštatoval vedúci Odboru usmerňovania lesníckych činností na generálnom riaditeľstve Lesy SR Banská Bystrica Ján Švančara.

Padnuté ihličnaté drevo v Smoleniciach predstavuje približne 5300 m3. Väčšina padnutých stromov je listnatá a pri nich nehrozí nebezpečenstvo napadnutia dreva škodcami. V roku 2004, keď bola ihličnatá kalamita na Horehroní, participovalo na spracovaní dreva 13 závodov. „Teraz lesníkov netlačí čas, a preto by spracovanie kalamity mal OZ Smolenice zvládnuť aj vo vlastnej réžii. Smolenický závod mal tento rok plánovanú ťažbu 182 tisíc m3 dreva, ich ťažobná činnosť sa preto definitívne obmedzí na spracovanie spomínaného kalamitného dreva,“ dodal Švančara.

Sústredená kalamita je v porastoch rubných, teda určených na hospodársku ťažbu. Vyvrátené stromy na koreňových „koláčoch“ stále žijú a tempo prác môžu spracovatelia podriadiť ekonomickým potrebám podniku. Ak by spracovanie uponáhľali, skladovanej hmote hrozí nebezpečenstvo znehodnotenia skôr ako tej ležiacej. Tento prístup podporuje aj generálne riaditeľstvo Lesov SR. OZ Smolenice na základe jeho rozhodnutia nebude zatiaľ uzatvárať žiadne dohody o odpredaji drevnej hmoty. Keď sa zvolí ekonomicky ideálny postup spracovania kalamity tak, aby podnik dosiahol efektívne hospodárske výsledky, začne sa odpredaj.

Rozptýlená kalamita tvorí v OZ Smolenice 44 tisíc m3 drevnej hmoty. Sú to prebierkové porasty čiže nedospelé stromy. „Bude to prácne, drahé a výsledok z toho bude vláknina, teda pre nás ekonomicky nie dobré spracovanie dreva. Keby boli tie stromy dospelé, mali by oveľa vyššiu hodnotu,“ zdôraznil Švančara. Kalamitu hlásili aj OZ Čadca, Liptovský Hrádok, na Beňuši na Horehroní padlo 4000 m3 drevnej hmoty. Závody majú ale naplánovaný určitý objem kalamity ročne a zvládnu jej spracovanie bez väčších problémov a bez zlých hospodárskych ukazovateľov.

Zdroj a foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM